Dvojica naoružanih napadača ispalila su nekoliko hitaca u detektiva dok je stavljao fudbalske lopte u svoj auto posle treninga svog sina

Policija u Severnoj Irskoj sumnjiči irsku nacionalističku militantnu grupu Nova IRA da je pokušala da ubije starijeg detektiva koji je sinoć upucan ispred njegovog sina u Omagu. Dvojica naoružanih napadača ispalila su nekoliko hitaca u detektiva Džona Koldvela dok je stavljao fudbalske lopte u svoj auto posle treninga svog sina, rekao je policajac Mark Mekjuan.

Koldvel je u bolnici u kritičnom stanju. Napadači su nastavili da pucaju na detektiva Koldvela nakon što je bio dole i ležao na zemlji, a najmanje dva vozila u obližnjem parku su pogođena dok su roditelji i deca panično bežali, dodao je Mekjuan.

Automobil osumnjičenih pronađen je ispred grada Oma, mesta najgoreg napada u Severnoj Irskoj tokom perioda poznatog kao Nevolje, kada je član frakcije IRA detonirao auto-bombu 1998. godine, četiri meseca nakon mira. dogovor, ubivši 29 ljudi.

- Ništa ne isključujemo, postoji više linija istrage. Glavni fokus je na nasilnim republikancima disidentima, pa je fokus na Novoj IRA - rekao je Mekjuan za Bi-Bi-Si. U svojim dužnostima, Caldvell je istraživao ozbiljne zločine i terorističke aktivnosti.

Nova IRA, manja militantna nacionalistička grupa koja se oduvek protivila mirovnom sporazumu, u prošlosti je napala policiju i odgovorna je za ubistvo novinarke Lire Mackie 2019. Poslednji put kada je policajac ubijen u Severnoj Irskoj 2017.

Autor: redportal.rs