Centralna banka bi mogla da ojača bilanse domaćih banaka koje imaju račune denominirane u juanima

Iračka centralna banka planira da prvo dozvoli direktno plaćanje robe uvezene iz Kine u juanima, kao deo planiranog poboljšanja pristupa stranoj valuti, prenosi Rojters.

- Ovo je prvi put da će se uvoz iz Kine finansirati u juanima, jer se (do sada) irački uvoz iz Kine finansirao samo u (američkim) dolarima - rekao je Mudir Salih, ekonomski savetnik iračke vlade.

Centralna banka bi mogla da ojača bilanse domaćih banaka koje imaju račune denominirane u juanima u kineskim bankama kao deo kineskih banaka, navodi se u saopštenju. Druga opcija bi bila povećanje bilansa domaćih banaka preko računa Centralne banke u američkoj trgovačkoj banci JP Morgan i Razvojnoj banci Singapura (DBS).

Prva opcija zavisiće od rezervi centralne banke u Džuvi, rekao je vladin savetnik. U drugoj varijanti, rezerve centralne banke bi se koristile u američkim dolarima sa JP Morgan i DBS, koji bi dolare pretvorili u juane i isplatili krajnjem primaocu u Kini, objasnio je Salih.

Potez Iraka je najnoviji znak za međunarodno slabljenje jačanje, pošto Kina postepeno otvara svoja finansijska tržišta, a neke zemlje nastoje da diverzifikuju izloženost valuti, primećuje Rojters.

Autor: redportal.rs

#irak

#juan

#kineska roba