Kina će nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u rešavanju krize u Ukrajini

Zamenik ambasadora Kine u Ujedinjenim nacijama Dai Bing rekao je danas na Generalnoj skupštini povodom godišnjice ukrajinskog rata da "brutalne činjenice pružaju dokaz da slanje oružja neće doneti mir".

- Glavni prioritet Pekinga je da se postigne prekid vatre bez odlaganja - dodao je Dai, rekavši da će Kina nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u rešavanju krize u Ukrajini, piše Gardijan.

Španski premije Pedro Sančez potvrdio je da će njegova zemlja poslati Ukrajini šest tenkova tipa Leopard i da će, ukoliko bude potrebno, povećati broj do 10.

On je izjavio da je Španija ponudila ukrajinskim vojnicima da prođu kroz obuku na Leopardima. Američki zvaničnik rekao je da bi moglo da potraje do dve godine da američki tenkovi M1 Abrams budu isporučeni Ukrajini.

SAD su u januaru saopštile da će poslati Ukrajini 31 tenk M1 Abrams vrednosti 400 miliona dolara u narednih nekoliko meseci. Ali, planovi o isporuci još nisu precizirani, niti vreme, navela je za Si-En-En sekretarka američke vojske Kristin Vormut.

Australija će poslati Kijevu dronove i proširiti sankcije protiv Rusije, preneo je Kijev independent. Vrednost dronova biće 33 miliona dolara, a nove sankcije će se ticati ruske vojske, vlade i medijskih ličnosti.

U ukrajinskom granatiranju ruskog regiona Belgorod ubijena je žena, dok je njena ćerka ranjena, naveo je danas na Telegramu guverner regiona Vjačeslav Gladkov.

Autor: redportal.rs