Hrvatska vlada odlučila

Hrvatska vlada je u parlament uputila konačni Predlog zakona o trgovini, prema kojem bi trgovine nedeljom u pravilu bile zatvorene, a stupio bi snagu 1. jula.

Konačni Predlog zakona o trgovini koji vlada upućuje u sabor na drugo čitanje, veruje se, doprineće kvalitetnijem funkcionisanju svih, piše Tanjug.

- Želeli smo to da napravimo da bude održivo i kvalitetno i konsultovani su svi zainteresovani - rekao je premijer Andrej Plenković na otvorenom delu sednice vlade.

Radno vreme u trgovini, kako je kazao, reguliše se na način da su trgovine zatvorene nedeljom i praznicima, a nedeljni maksimalni iznos radnih sati koje trgovac samostalno raspoređuje od ponedeljka do subote određen je u trajanju od 90 sati.

Što se tiče mogućnosti rada nedjeljom, predlog zakona predviđa 16 radnih nedjelja tokom cele godine.

Predlog je izmenjen u odnosu na prvo čitanje tako što su napravljeni neki izuzeci koji uobičajeno rade nedeljom i praznicima zbog specifičnosti, kao što su na primer pekare, zatim prodajni objekti koji su deo železničkih i autobuskih stanica ili aerodroma i trajektnih luka, benzinskih stanica, bolnica, hotela i drugih.

Autor: tanjug.rs