16 santima od drveta, možda je bio i tučak (ali u to niko ne veruje)

Drveni artifakt u obliku penisa možda (MOŽDA) je bio korišćen kao dildo od strane rimljana u Britaniji, bar sudeći prema analizi bezobraznog predmeta 😅. Otkriven 1992. godine, za izrezbareni ud se prvo mislilo da je altka (ALATKA) za ispomoć u štrikanju. Međutim nakon "detaljnije" inspekcije utvrđeno je da je najverovatnije korišćen za neke druge stvari koje nisu uključivale pletenje čarapa.

Muški penis je bio popularna tema kod skulptora antičkog Rima, a arheolozi su se poprilično navikli da stalno naleću na kamene i metalne faluse tokom iskopavanja lokaliteta u svakom delu nekadašnje ogromne Rimske imperije. Međutim, drveni predmeti su veoma retki, jer se organska materija teže čuva tokom vekova i podložnija je raspadanju.

Igrom sreće, anaerobni uslovi u utvrdi Vindolanda u Britaniji uspeli su da sačuvaju više različitih predmeta koji bi se inače kompletno raspali, pored UDA tu je bio i par bokserskih rukavica kao i drvene tablice za pisanje. Falus je otkriven u jarku koji je bio korišćen tokom drugog veka nove ere - što ukazuje da je drvenko bačen u đubre.

Dužine oko 16 centimetara, predmet ima cilindričnu osnovu sa konveksnim sužavajućim telom na čijem kraju je urezana predstava glansa (gla#$ća). Načinjen od jasena, falus je najverovatnije bio veći kada je načinjen (mhm) ali se najverovatnije vremenom smanjio.

Što se tiče funkcije ovog odbačenog drvenog penisa, autori studije tvrde da je moga služiti kao amajlija za sreću (ali niko u to ne veruje) i da je verovatno njegova namena bila da se "umeće" u statuu koja je stajala do vrata određene važne zgrade u utvrđenju. Međutim, činjenica da je predmet odbačen u đubre pokazuje da je takva uloga njega malo verovatna (naravno).

Kako navode autori studije:

Istorija seks igrački je do sada bila malo istraživana od strane akademske zajednice. Pretpostavljamo, sa druge strane, da su takvi predmeti sigurno postojali i u drugim društvima tokom istorije čovečanstva - što potvrđuju i pisani izvori kao i likovne predstave grčko-rimskog perioda. Uprkos ovome, čvrsti dokazi ("ČVRSTI") za upotrebu dildoa i dalje ne postoje jer takvi predmeti se retko pronalaze na arheološkim nalazištima.

Sagledavajući sve opcije, istraživači objašnjavaju da ako je falus iz Vondolande bio dildo, nije morao biti korišćen za penetraciju. Umesto toga, potezi poput klitoralne stimulacija su verovatno bolje odgovarali formi i obliku (ali niko u to ne veruje). Pored toga navode da su najverovatnije korišćeni i različiti lubrikanti na dildou, iako tragovi njihovi nisu nikako mogli da se sačuvaju do danas.

Znamo da su antički Grci iRimljani posedovali seks igračke, i ovaj predmet iz Vindolande može biti jedan od njih.

Na kraju, istraživači ipak nisu mogli da odrede namenu predmeta (iako svi znaju čemu je služio).

Autor: redportal.rs