U Srbiji je do 21. februara registrovano 39 slučajeva morbila, navodi se na sajtu Instituta za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut.

Na teritoriji Smedereva registrovano je 35 slučajeva morbila, a radi se o 21 nevakcinisanoj osobi ispod dve godine života, tri osobe predškolskog uzrasta i jedanaest odraslih osoba sa nepoznatim i nepotpunim vakcinalnim statusom.

Komplikacija u vidu upale pluća je prisutna kod dvoje obolele dece, navodi Batut.

Na teritoriji Novog Sada i Beograda registrovana su po dva slučaja morbila.

- Imajući u vidu navedene okolnosti, period zaraznosti, sezonost, ostvarene kontakte, mere pooštrenog nadžora treba sprovoditi do daljnjeg, odnosno najmanje do isteka perioda dvostruke maksimalne inkubacije od poslednjeg registrovanog slučaja, a u skladu sa procenom epidemiološke situacije u žarištu epidemije, odnosno na teritoriji Srbije - navodi se na sajtu Batuta.  

Dodaju da je pandemija COVID-19 uticala i na kretanje drugih zaraznih bolesti, uključujući i male boginje, jer je za vreme trajanja pandemije u skoro četvrtini zemalja sveta prekidana ili odlagana imunuzacija MMR vakcinom.

U poslednjoj epidemiji malih boginja u Srbiji, tokom 2017. i 2018. godine registrovano je oko 5800 obolelih, od kojih je 93 odsto  bilo nevakcinisano, nepotpuno vakcinisano ili sa nepoznatim vakcinalnim statusom.

Jedna trećina obolelih bila je hospitalizovana zbog težine kliničke slike, a registrovano je 15 smrtnih ishoda među kojima je bilo četvoro dece mlađe od pet godina.

Autor: Novosti.rs