Ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko organizovao je danas u Beogradu prijem povodom ruskog državnog praznika Dana branilaca otadžbine i tom prilikom izjavio da se u Rusiji dobro zna kolikim je pritiscima zbog rata u Ukrajini izložena i Srbija.

- U Rusiji se dobro zna i vidi pritisak koji se vrši i na Srbiju, ali verujemo i polazimo od toga da rukovodstvo Srbije, a što je najvažnije srpski narod znaju da štite svoje dostojanstvo, suverenitiet i nacionalni interes, što nam omogućava i omogućavaće razvoj bilateralnih odnosa, saradnju u regulisanju kosovskog pitanja koje je, naravno, jedan od naših zajedničkih prioriteta i u buduće - rekao je Bocan-Harčenko.

On je ocenio i da je Dan branilaca otadžbine za Rusiju danas važnjii nego ikada.

Dodao je da njihovi vojnici i specijalne jedinice, ne mislieći na svoj život, "danas štite mir i istinu, želeći da se rat koji je zapad počeo mnogo godina ranije završi".

- Ubeđeni smo da će sve biti ostvareno na najbolji način i veoma dostojanstveno - rekao je Bocan-Harčenko.

Ambasador je naveo i da je jedinstvo ruske vojske i naroda tradicionalno i podsetio na reči predsednika Vladimira Putina jutros u parlamentu da "linija fronta prolazi kroz srce našeg višenacionalnog naroda".

Domaćin skupa u Ambasadi bio je uz Bocan-Harčenka, izlaslanik ruskog ministra odbrane general-major Aleksadnar Zinčenko, a prijemu su prisustvovali državni sekretar Ministarstva odbrane Nemanja Starović kao i predstavnici kulturnog i političkog života, SPC, diplomatskog kora...

Dan branilaca otadžbine jedan je od najvećih ruskih praznika, a pod tim imenom slavi se od 1993. godine. Za vreme Sovjetskog saveza bio je to Dan Crvene armije i flote. Nakon raspada S S SR-a, nastavilo se sa obeležavanjem praznika u Ruskoj Federaciji i još nekim republikama bivšeg Sovjetskog saveza.

Zvanični Dan Crvene armije, 23. februar 1918. godine, označava dan prvog masovnog regrutovanja u Crvenu armiju u Lenjingradu i Moskvi i prvu borbenu akciju protiv okupacione armije Nemačkog carstva.

Autor: Pink.rs

#Srbija

#bocan harcenko

#rusija