Reč je o seriji koja će nas vratiti u 19. vek, kada smo bili deo Evrope – kaže Branislav Janković koji će biti i scenarista ovog epskog dela. 🎬

„U vrelini topčiderske noći, neko je svirepo presudio Milošu Obrenoviću, srpskom knezu i oslobodiocu. Vlast, ali i njegova porodica želi da zataška ubistvo i saopštava narodu da je knez umro prirodnom smrću. Ipak, njegov naslednik, knez Mihailo reši da povede istragu i angažuje Jevrema Utvića, inteligentnog egocentrika i razvratnika, koga proganjaju demoni prošlosti.“

Ovo je kratak opis knjige Branislava Jankovića „Vetrovi zla“ na osnovu koje se uveliko sprema serijal od 12 epizoda. Reč je o seriji koja će nas vratiti u 19. vek, kada smo bili deo Evrope – kaže Branislav Janković koji će biti i scenarista ovog epskog dela:

Foto: Nevena Janković

„Vetrovi zla“ je priča o Jevremu Utviću, raspopu i istražitelju, svojevrsnom detektivu 19. veka.U zadatak dobija da otkrije ubicu Miloša Obrenovića. To je i priča o Srbiji u devetnaestom veku, o političkim prilikama, o Obrenovićima i njihovim ženama koje su i te kako uticale da Srbija dobije evropsko lice.

Ideju da ovaj roman pretoči u seriju dobila je makedonska produkcijska kuća „Dragon production and robotics“. Direktor ove kuće Davor Krstevski veliki je poznavalac balkanske istorije i ljubitelj književnosti. Tako je i došlo do saradnje i potpisivanja ugovora, napominje Janković. U planu je da se snimi 12 epizoda.

Janković uveliko radi na pisanju scenarija, dok iz „Dragon productions“-a kažu da su počeli pregovori sa rediteljima i glumcima. Nezvanično se pominju velika imena srpskog glumišta, ali iz ove produkcijske kuće još uvek ne žele da otkriju o kome je reč. Napominju da će tokom marta objaviti listu glumaca. U planu je da snimanje počne tokom maja meseca.

Scenario se neće bitno razlikovati od knjige, pa će ljubitelji Jevrema Utvića konačno videti svog junaka u pravom izdanju. Inače, knjiga „Vetrovi zla“ važi za jedan od najboljih romana Branislava Jankovića, koji je čitalačkoj publici poznat i po romanima „O vukovima i senkama“, „Peta žica“ i „Suze Svetog Nikole“.

Foto: Nevena Janković

Makedonska kuća „Dragon production and robotics“ uveliko snima seriju pod nazivom „Red zmaja“, u kojoj će se naći i nekoliko srpskih glumaca. O „Redu zmaja“ koji je zaista postojao kruže razne kontraverzne priče na Balkanu. Serija želi da skrene pažnju na ulogu koju je taj red ostvario u našoj istoriji i načinu razmišljanja. Reč je o hororu sa elementima naučne fantastike koji će publici dočarati samo jedan deo slovenske mitologije koja se bori protiv vampira, utvara i drugih zlih bića. U planu je da se i ova serija nađe na malim ekranima uSrbiji.

Autor: Redportal.rs

#Branislav Janković

#Dragon production and robotics

#O vukovima i senkama

#Peta žica

#Vetrovi zla

#knjiga

#red zmaja

#serija

#suze svetog nikole