Istraživanje sprovedeno u Holanciji pokazalo je da je maksimalni životni vek žene 115,7 godina, dok je kod muškarca nešto niži i iznosi 114,1 godinu.

- Prosečni životni vek se produžio. Ipak, maksimalna gornja granica nije se promenila - izjavio je profesor Džon Einmahl, jedan od trojice naučnika koji su radili ovo istraživanje.

Ovde se ne radi o očekivanom životnom veku, nego o životnom veku koji se koristi za određivanje koliko dugo pojedinac može da živi ako se brine za sebe. Ovi nalazi podudaraju se sa studijom sprovedenom u Americi, gde su istraživači otkrili sličan raspon životnog veka.Drugi pišu

Naučnici su utvrdili da je maksimalni životni vek osobe uglavnom u njenim devedesetima i malo je verovatno da će se ikada povećati iznad 115.

Najstarija osoba koja je ikad živela doživela je čak 122 godine. Žan Luis Kalment rođena je 1875. godine u Francuskoj. Umrla je 1997. i upisana je u Ginisovu knjigu rekorda kao osoba koja je najduže živela.

Ne zna se hoće li je iko više nadživeti, ali Einmahl namerava da objavi svoju studiju u sledećih mesec dana te bi ona mogla da otkrije ključ dužeg života.

Autor: Novosti

#budućnost