SAD povukle crvenu liniju u odnosima sa KINOM 😳

Kako je izjavila Linda Tomas Grinfild, svaka zemlja koja pruža vojnu pomoć Ruskoj Federaciji prelazi sve granice prema Vašingtonu.

Ranije istog dana američki državni sekretar Entoni Blinken direktno je upozorio visokog kineskog diplomatu Vang Jia da se ne odlučuju na takav potez. Tomas Grinfild je to jasno sumirala u svom obraćanju na CNN:

Mi moramo da budemo jasni da u slučaju da postoji pomišljanje na pomoć ili direktne akcije koje bi vodile ka tome da Kina i drugi počnu da pružaju vojnu pomoć Rusiji u svom brutalnom ratu protiv Ukrajine, da je za nas to neprihvatljivo.

Njene reči su došle za vreme susreta Vang Jia i Blinkena na Minhenskom bezbednosnom forumu u Nemačkoj. Tamo je američki diplomata preneo svom kineskom kolegi, da su SAD veoma zabrinute tima da Kina razmatra da pruži vojnu pomoć Rusiji. Kako je preno državni sekretar SAD:

Jasno sam stavio do znanja da će takav potez Kine imati veoma negativne posledice po naše odnose. Takođe, rekao sam da znamo da je kina pružala pomoć (ne oružanu) Rusiji u proteklih nekoliko meseci, što direktno pomaže ruske vojne napore.

Blinken je takođe rekao da je Vašington dobio podatke, koji pokazuju da Kina ozbiljno razmišlja o pružanju vojne pomoći Ruskoj Federaciji. Nije izneo detalje niti prirodu pomoći, odnosno u kojoj formi će se odvijati, samo je preneo da će se u budućnosti otkriti još detalja po tom pitanju.

Blinken je takođe i preneo da Kina još nije prešla tu liniju.

U nedelju kinesko ministarstvo spoljnih poslova je takođe objavio izjavu nakon sastanka sekretara Blinkena i vang Jia. Kina je pozvala SAD da ulože više napora u pronalaženje političkog rešenja za konflikt umesto da dolivaju ulje na vatru i da otežavaju svaku okolnost ka pronalaženju mira između Kijeva i Moskve.

Preneto je da je Kina dosledna tome da treba da se progovara o miru, dodajući i da je strateško partnerstvo između Kine i Ruske federacije suvereno pravo dvaju nezavisnih zemalja. Kina neće prihvatiti nikakvo okrivljavanje nje od strane SAD kao niti bilo kakve pritiske koji imaju za cilj rusko-kineske odnose.

Autor: redportal.rs

#Blinken

#Crvena linija

#Donbas

#Kijev

#Kineska vojna pomoć

#Oružje

#Pomoć

#Ruska Federacija

#SAD

#Ukrajina

#Vang Li

#kina

#naoružanje

#neprihvatljivo

#ofanziva

#rat

#rusija

#upozorenje