Još jedna prevara prehrambene industrije?

Doktor Ancel Kiz bio je naučnik za javno zdravlje koji je najpoznatiji po uspotavljanju veze između srčanih bolesti i holesterola.

Pohađao je Berkli univerzitet u Kaliforniji gde je završio doktorat za okeanografiju i biologiju 1930. Drugi doktorat je završio na Kembridžu 1938. godine. Do 1936. godine, Kiz je postao profesor na univerzitetu u Minesoti gde je osnovao labaratoriju za fiziološku higijenu 1939. i njom rukovodio do 1975. godine.

U Drugom svetskom ratu, dr Ensel je stvorio "k-ration" koju je američka vojska koristila za ishranu hiljade vojnika. Odatle, njegovo intersovanje za hemiju, ishranu i zdravlje ljudi je počelo da raste. On je 1930. godine učestvovao u raznim studijama o energiji, ishrani i još mnogo toga. Većina njegovih studija su bila samo za posmatranje, a neka su bila i klinička. Tokom 1961. godine bio je jedan od glavnih faca na naslovnoj strani časopisa Time. Ancel i njegova žena popularizovali su i zagovarali mediteransku ishranu, a knjige su bim bile među naprodavanijim, a predavanja najposećenija.

Foto: Printscreen /oldwayspt.org

Njegova istraživanja pokazala su da je mediteranska ishrana smanjuje rizik od određenih hroničnih bolesti. Ancel je bio taj koji je promovisao mediteransku ishranu koja je u fokusu imala nezasićene masti u odnosu na zasićeme, a ribu i morske plodove nad životinjama i hranom iz zemlje. Ovaj tip ishrane fokusiran je na voće, povrće, testenije, hleb i maslinovo ulje. Njegova teorija zasnivala se na tome da se ne odbace masti, već da se zamene.

Dr Kiz je verovao da može postojati korelacija između nivoa holesterola i kardiovaskularnih bolesti pa je tako pokrenuo studiju na biznismenima iz Minesote kojom je otkrio da postoji povezanost između kardiovaskularne stope populacije i prosečnog serumskog holesterola i unosa zasićenih masnih. On je nakon ovoga putovao svetom kako bi istražio tvrdnje o srčanim bolestima.

Njegovo istraživanje imalo je veliki uticaj na pojedince koji su sledili ovaj primer ishrane koje su predstavljene kao način da se poboljša zdravlje i spreče bolesti. Međutim, ovo istraživanje postala je kontraverzna tema. Internetom ova tema kruži kao jedna od teorija zavera u vezi sa ishranom i "pogrešno navođenje ljudi na lošiju ishranu". To nije sve. Naime, vremenom je otkriveno da je doktor lažirao neka od istraživanja na koja je naišao tokom svojih putovanja, među kojima je Studija sedam zemalja.

IZVOR: TW / @drjasonfung

Studija sedam zemalja Ancela Kiza uključivala je Grčku, Italiju, Južnu Afriku, Španiju, Finsku i Japan, međutim, prvobtno je uključivala 22 nacije. Neki stručnjaci tvrde da je on odabrao zemlje za koje je znao da će bolje predstavljati njegovu hipotezu, i da bi veza između šećera i srčanih bolesti mogla biti uključena u grafikon koji je Kiz koristio da implicira zasićene masti.

Navodno, on uvećao broj srčanih oboljenja i gojaznost, a da je usput, zahvaljujući farmakološkoj i poljoprivrednoj industriji Amerike, zaradio milione. Da li je on svojim istraživanjem ubedio čovečanstvo da se plaši masti i holesterola? Da li je ovo još jedna prevara prehrambene industrije za kupovinu namirnica?

Video: TikTok/@ketonac

Autor: redportal.rs