Suočen sa ubrzanim gubitkom "blanko" podrške Vašingtona, ali i pojedinih evropskih političkih centara, premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti sada je izgleda sve karte položio na - Britance.

Kurti od zvaničnog Londona, prema nekim informacijama, očekuje da nastavi da mu "drži stranu" u insistiranju da Zajednica srpskih opština ne bude uslov za početak pregovora o evropskom planu o KiM, već da se formira nakon dogovora o međusobnom priznavanju sa Beogradom, kao i da podrži Prištinu u pokušaju da postane član pojedinih međunarodnihorganizacija.

Naime, nakon što su prethodnih nedelja sve članice Kvinte, osim Velike Britanije, spustile rampu za ulazak tzv. Kosova u Savet Evrope, Kurti je sada napore ponovo usmerio ka "uguravanju" lažne države u Interpol.

On se tako na marginama upravo održane Minhenske konferencije o bezbednosti sastao sa izaslanikom Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom i generalnim sekretarom Interpola Jirgenom Štokom.

Sastanci su bili odvojeni, ali je ključna tema, prema tvrdnjama iz diplomatskih izbora, bila ista - procena da li je i kada vreme da Priština ponovo aplicira za stolicu u Interpolu.

Autor: Pink.rs