Republika Srpska je poslala u Tursku svoju spasilačku ekipu s ciljem da se spasi što više ljudskih života trčeći trku s vremenom, saopšteno je iz Kabineta predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

- Šaljući spasioce nismo se rukovodili nadoknadom troškova o kojoj priča Johan Satler. Naša prva i posljednja misao bili su ljudi pod ruševinama koji nisu mogli da čekaju dogovor spasilaca u Federaciji BiH - navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je tužno da Satler i ovu katastrofu koristi za sitno političarenje, a ljudske živote meri novcem.

Satler je izjavio da BiH neće imati pravo na povrat velikog dela sredstava koja će biti utrošena na slanje spasilačkih službi i njihovu logistiku u kriznim područjima pogođenih zemljotresom u Turskoj i Siriji jer su entiteti delovali samostalno.

BiH je imala pravo da vrati 75 posto troškova sredstava, ali je ta prilika propuštena jer su entiteti djelovali samostalno, izjavio je Johann Sattler, šef delegacije EU.

- Dobro je da je BiH otišla da pomogne. Ono što smo videli je da su entiteti delovali samostalno. Nama bi bilo draže da je odgovor bio državni. Od prošle godine BiH je punopravna članica Evropskog mehanizma civilne zaštite. Ovaj mehanizam bi trebalo koristiti.

To je bila moja poruka nadležnom ministru Nešiću, da koriste mehanizme koje BiH ima i koji vam, usput rečeno, uštede novac. Odgovor je bio pozitivan i nadam se da će sledeći put biti drugačiji pristup", rekao je Sattler.

Autor: RedPortal