Uvek je bilo tuberkuloze i biće je ☝🏻

Od SIDE je umiralo dva miliona ljudi godišnje, ali je taj broj spao na milion jer se na vreme otkrivaju novi slučajevi i lekovi deluju, tako da je tuberkuloza izbila na prvo mesto i predstavlja veliki planetarni javnozdravstveni problem, piše Blic.

Tuberkuloza, prema rečima našeg stručnjaka, epidemiologa dr Nebojše Bohuckog, iz subotičkog Zavoda za javno zdravlje, je hronično zarazno oboljenje koje postoji odvajkada, pominje se čak u najstarijim zapisima medicine u svetu.

Uvek je bilo tuberkuloze i biće je ☝🏻

Oduvek je bilo i ima je u svim zemljama sveta, i biće je. Zato kada neko kaže da se tubekuloza vratila – greši, ali to je zato što se o ovoj bolesti ne priča dovoljno.

- Početkom 19. veka su bile konstatne epidemije širom Evrope. Nakon toga dolazi do opadanja, ali pravo opadanje se dogodilo nakon Drugog svetskog rata pojavom antibiotika. Za ovo oboljenje kriva je bakterija mikobakterijum tuberkulozis – kaže dr Nebojša Bohucki.

Penicilin nije delovao, ali prolanaskom streptomicina, 1946. godine dobijeni su dobri rezultati. Broj obolelih je značajno opao, ali su se ipak zadržale određene vrednosti zbog čega su bili neophodni i drugi antibiotici.

Zašto je ponovo aktuelna?

- Danas postoji veliki broj antibiotika koji se upotrebljavaju protiv tubekuloze. To su tuberkulotici, ali i na njih postoji rezistencija, zato govorimo o multiplorezistetnoj tuberkulozi, a još veći broj problem je ekstenzivno rezistentna tuberkuloza ili široki dijapazon rezistencije – kaže dr Bohucki i naglašava da je to razlog zbog kog je tuberkuloza i dalje aktuelna.

Naime, problem u mnogim zemljama je što se nepravilno leči čak i kada se otkrije na vreme. Treba imati na umu da to nije zarazna bolest koja se širi sa bolesnog na zdravog čoveka tek tako.

- Jedna četvrtina planete je inficirana ovom bakterijom, ali više od 95 odsto neće nikada oboleti, jer dok je imuno sistem dobar bakterija je uspavana i pod kontolom. Imuni sistem joj ne da se širi iz mesta u koje je ušla, a ulazi u pluća jer se širi kapljičnim putem. Negde u plućima se primiri, okruže je imune ćelije, ali nema daljeg širenja. Tako da tokom života sve što radimo i što nam narušava imuni sistem dovodi do toga da ćemo pre ili kasnije oboleti od tuberkuloze – kaže za Blic dr Nebojša Bohucki.

Faktori rizika

Ističe da na pojavu tuberkuloze utiče alkoholizam, zatim, pušenje, svi narkotici, dijabetes, potom, bilo koja bolest koja narušava imuni sistem, kao i uzimanje imunosupresivne terapije, što je slučaj kod autoimunih bolesti, reumatoidnog artritisa, Kronove bolesti, i drugih.

Faktor koji utiče na pojavu tuberkuloze i je starost, pošto kod starijih osoba slabi imuni sistem.

Vakcina za decu i odrasle

Vakcina protiv tuberkuloze (BCG) je pronađena 1921. godine, pre 102 godine, a široka upotreba je krenula nakon Drugog svetskog rata.

- BCG vakcina čuva decu u prvih pet godina života od nastanka komplikacija, a najopasnija komplikacija je tuberkulozni meningitis koji u malom uzrastu uglavnom dovodi do smrtnog ishoda, jer ga je teško lečiti. Ista vakcina, naročito nakon 10. godine života, nema nikakvog efekta. U svetu trenutno 16 firmi radi na pronalasku vakcine protiv tuberkuloze koja bi se primenjavala za odrasle osobe. Cilj je da se nađe vakcina sa 75 odsto efikasnošću – objašnjava dr Bohucki i naglašava da je priča o tuberkulozi priča o načinu života.

Prema strategiji SZO, u prvih deset tačaka, nije vakcina, već da se otkrivaju oboleli i da se odmah započne lečenje. Jer, osoba koja je obolela, ima aktivnu tuberkulozu, ona kašljanjem i kijanjem izbacuje uzročnika u okruženje. Ako je došla u kontakt sa mladim osobama, sa decom koja nisu vakcinisina, ugroziće ih. Zato je jako važno vakcinisati decu, a na sreću, kod nas je obuhvat veći od 95 odsto jer se vakcina daje u porodilištu.

Simptomi

Simptomi koji su ukazuju na pojavu bolesti su, kod pušača, promena karaktera kašlja, ispljuvak kojeg pre nije bilo, zatim preznojavanje noću iako nije toplo.

- Kada neko kašlje to je plućna tuberkuloza, ali imamo i vanplućne oblike, kao što je tuberkuloza kostiju, zglobova, urogenitalnog sistema i drugo. Javlja se i gubitak apetita, težine, slabost, malaksalost.

Autor: Blic