Prijatelj prvog kosmonauta na Mesecu i osnivač Tesline fondacije

Dejvidu Vujiću, američkom naučniku i poslednjem članu srpske sedmorke koja je učestvovala u svemirskoj misiji Apolo, uručeno je priznanje Majka Srbija.

Na Konferenciji srpske dijaspore u SAD Jačanje veza koja se održava u Vašingtonu, ambasador Srbije Marko Đurić i direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon uručili su Vujiću priznanje Majka Srbija, koje dodeljuje Ministarstvo spoljnih poslova.

Gujon je ovim povodom izjavio:

David Vujić je svojim dostignućima doprineo ne samo Americi, već i celom čovečanstvu, ne samo društvu u kome živi, već i svojoj matici tako da je cela Srbiaj ponosna na njega, a statua Majka Srbija je otišla u prave ruke.

Vujić je rođen 1935. godine. Radio je na projektu svemirske misije Apolo i tom prilikom se sprijateljio sa kosmonautom Nilom Armstrongom, prvim čovekom na Mesecu, te ga naučio nekoliko reči srpskog jezika. Za vreme NATO agresije na SR Jugoslaviju 1999. godine, predvodio je humanitarnu organizaciju, a osnivač je i Tesline naučne fondacije.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je na Sretenje 2020. godine Vujića odlikovao Karađorđevom zvezdom prvog stepena.

View this post on Instagram

A post shared by Arno Gujon (@arno.gujon)

IZVOR: IG / @arno.gujon

Autor: redportal.rs