Rešena dva velika spora koja su opterećivala crkveni život

Voljom Svetog arhijerejskog sabora i Svetog Duha, kako se veruje, na današnji dan 2021. godine za patrijarha srpskog i 46. poglavara Srpske pravoslavne crkve izabran je tadašnji mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

Na sednici Svetog arhijerejskog sabora koja je održana 18. februara 2021. godine u Hramu Svetog Save na Vračaru, za patrijarha srpskog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i arhiepiskopa pećkog izabran je mitropolit Porfirije. Patrijarh Porfirije je ustoličen narednog dana u Sabornoj crkvi u Beogradu, a 14. oktobra 2022. godine i u Pećkoj patrijaršiji.

Za dve godine patrijaršijske službe, patrijarh Porfirije je doneo nekoliko značajnih promena u životu crkve. U maju 2022. godine prevaziđen je crkveni raskol sa nekanonskom Makedonskom pravoslavnom crkvom koja se jednostrano odvojila od Srpske pravoslavne crkve, na taj način što joj je najpre odobren autonomni status u okviru SPC, a potom izdat i tomos o autokefalnosti. U tomosu je navedeno da se Makedonskoj pravoslavnoj crkvi, koja je dobila i nastavak imena Ohridska arhiepiskopija, po imenu arhiepiskopije pod juristikcijom SPC u vreme raskola, ustupa na korišćenje imovina Srpske pravoslavne crkve na tlu Severne Makedonije, uključujući i svetinje iz period Nemanjića.

Foto: spc.rs

Okončan je i spor koji je Crna Gora imala sa Srpskom pravoslavnom crkvom, zbog kojeg su krajem 2019. godine počele litije protiv Zakona o slobodi veroispovesti, čije su odredbe stavljale SPC u podređeni i diskriminisan položaj u odnosu na druge verske zajednice.

Spor je rešen u avgustu 2022. godine potpisivanjem Temeljnog ugovora koji garantuje potvrđuje jurisdikciju Srpske pravoslavne crkve nad pravoslavnim eparhijama u Crnoj Gori, pre svega Mitropolijom crnogorsko-primorskom čiji je istorijski značaj u crnogorskoj istoriji posebno naglašen, a zagarantovana su imovinska prava SPC i sloboda vere. Takođe, Srpskoj pravoslavnoj crkvi je potvrđen kontinuitet u Crnoj Gori od vremena Svetog Save i ustanovljeni su praznici koji mogu biti neradni za njene vernike.

Foto: spc.rs

Autor: redportal.rs

#Patrijarh Porfirije

#patrijarh

#patrijarh srpski Porfirije

#patrijaršija

#srpska pravoslavna crkva