📍MTS Dvorana, 2. mart u 19.30 časova 🎤

Svetska premijera filma Yu Grupa - Trenutak sna reditelja Darka Lungulova biće održana u četvrtak, 2. marta u 19.30 časova u mts Dvorani na 51. FEST-u.

- Yu Grupa - Trenutak sna je priča o rokenrol grupi koja je nadživela zemlju po kojoj je dobila ime, ali je i priča o porodici. Film prati trojicu braće Jelić koji se rađaju i odrastaju zajedno sa novom Jugoslavijom, 1940-ih godina. Epsko, ali istovremeno i duboko intimno ostvarenje, kreativno koristi arhivski materijal i do sada U filmu učestvuju Žika Jelić, Dragi Jelić, Rade Jelić, Petar Jelić, Raša Đelmaš, Dragoljub Đuričić, Saša Radojević - Žule, Peca Popović, Siniša Škarica…neobjavljivane Super 8 filmove da bi ispričao priču o trajanju, ljubavi i borbi. 

Foto: Yu grupa

U ovaj jedinstven film, sniman 7 godina, a montiran duže od 2 godine, stalo je 80 godina života, 60 i nešto godina sviranja rokenrola, 50 i nešto godina YU Grupe i 45 godina jedne bivše zemlje.

Darko Lungulov, autor ostvarenja je povodom svetske premijere na 51. FEST-u rekao: 

- Jako se radujem što će se premijerom ovog filma spojiti dve prepoznatljive i za mene jako drage institucije - FEST i YU Grupu. Odrastao sam uz ovaj festival, a posle se uz njega i obrazovao kao autor. Svoj prvi dokumentarac sam prikazao 2005, a festival sam zatvorio 2009. sa filmom Tamo i ovde. Radujem se što će članovi porodice Jelić doći na premijeru iz raznih krajeva sveta. Ovo će biti dobra prilika za sve nas da se sastanemo, ali i ujedinimo sa trojicom braće, njihovom decom i unucima. Ovaj film je dobra prilika da se približimo idealu koji ovaj bend i njegova priča predstavlja. Nadam se emotivnom susretu sa publikom.

Foto: Yu grupa

U filmu učestvuju Žika Jelić, Dragi Jelić, Rade Jelić, Petar Jelić, Raša Đelmaš, Dragoljub Đuričić, Saša Radojević - Žule, Peca Popović, Siniša Škarica…

Reditelj Darko Lungulov završio je filmske studije na The City College of New York, CCNY, SAD. Njegov debitantski igrani film Tamo i ovde prikazan na Tribeca  festivalu 2009. osvojio je nagradu  Najbolja njujorška priča i dobio odlic‌ne kritike u svetskim magazinima kao što su The Hollywood Reporter, Variety i The New York Times. Ovo ostvarenje nagrađeno je sa 20 nagrada na više od 50 međunarodnih filmskih festivala. Tamo i ovde je prvi srpski film prikazan na Netflix-u.

Autor: Redportal.rs

#Muzika

#Yu grupa

#film