Predsednik Srbije se na marginama Bezbednosne konferencije sastaje sa Makronom, Šolcom, Boreljom...

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je po sletanju u Minhen da ga danas očekuje naporan dan, pun iznenađenja, ali da veruje da će se uspešno izboriti za interese Srbije i da će građanima moći da saopšti dobre vesti neke danas, a neke za sedam dana koje se tiču Kosova i Metohije.

Predsednik je u video snimku na Instagram profilu "Budućnost Srbije AV" dok je čekao da se iskrca iz aviona podsetio da je danas 15 godina od jednostranog proglašenja nezavisnosti takozvanog Kosova.

View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

IZVOR: IG / @buducnostsrbijeav

Najavio je da će se u Minhenu, gde učestvuje na 59. Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji sresti i razgovarati sa predsednikom Francuske Emanuleom Makronom i kancelarom Nemačke Olafom Šolcom.

Pored tih susreta, predsednik Srbije kazao je da će imati niz susreta sa svetskim zvaničnicima, među kojima su sekretar Sjedinjenih Američkih Država Entoni Blinken, predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, ministar spoljnih poslova Velike Britanije Džejms Kleverli, kao i predsednik grčke Vlade Kirjakos Micotakis.

U Minhenu je danas počela 59. Minhenska bezbednosna konferencija (MSC), u toku je radni deo sastanka, a na njoj će učestvovati veliki broj međunarodnih zvaničnika, kao i šefova vlada i država i predstavnika međunarodnih organizacija i civilnog društva.

Zvanični deo sastanka trebalo bi da počne, kako je agendom predviđeno, oko 14 časova.

Konferencija se do 19. februara održava u hotelu Bajerišer Hof, a teme skupa će biti izazovi spoljne i bezbednosne politike, sa posebnim akcentom na rusko-ukrajinski sukob.

"Ključna tema ovogodišnje bezbednosne konferencije biće invazija Rusije na Ukrajinu, kao prekretnica u globalnoj politici i najveći evropski bezbednosni izazov, kao i ostala pitanja", saopštili su organizatori.

Prvi sagovornik, u radnom delu konferencije, na temu globalne političke situacije, bio je bivši predsednik Nemačke Joakim Gauk.

Tokom 3 dana konferencije u hotelu Bajerišer Hof u Minhenu, učesnici će razgovarati o najvećim izazovima spoljne i bezbednosne politike, posebno u svetlu ruske invazije na Ukrajinu.

Među govornicima koji će se obratiti na skupu su i nemački kacelar Olaf Šolc, predsednik Francuske Emanuel Makron, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, Bil Gejts, kao i brojni drugi zvaničnici među kojima su predsednici, premijeri i ministri mnogih država.

Kako je najavljeno u agendi, obratiće se i zvanični predstavnik Ukrajine, a prema pisanju Gardijana reč je o predsedniku Volodimiru Zelenskom.

Ključna tema ovogodišnje bezbednosne konferencije biće invazija Rusije na Ukrajinu, kao prekretnica u globalnoj politici i najveći evropski bezbednosni izazov, kao i ostala pitanja, saopštili su organizatori.

Skoro godinu dana nakon što je počeo rat u Ukrajini, Minhenska konferencija kojom će predsedavati ambasador Kristof Hojsgen, takođe pruža priliku da se sagleda kohezija unutar NATO i politička posvećenost međunarodnom poretku zasnovanom na vladavini prava.

Neka od pitanja koja će biti u centru diskusija ovogodišnje konferencije su i kako svet izgleda godinu dana nakon početka invazije, da li je rat preteča sveta nasilja, gde vlada nekažnjivost i zakon jačeg ili rat može biti katalizator za povratak međunarodnom poretku zasnovanom na pravu.

Autor: Tanjug / redportal.rs