Predlog zakona koji je parlament usvojio u četvrtak deo je šireg paketa seksualnih i reproduktivnih prava

Španija je usvojila zakon koji omogućava osobama sa posebno bolnim menstruacijama da uzmu plaćeno "menstrualno odsustvo" sa posla, čime je postala prva evropska zemlja koja je ženama dozvolila takvo odsustvo, prenosi Evronjuz.

Predlog zakona koji je parlament usvojio u četvrtak deo je šireg paketa seksualnih i reproduktivnih prava, koji uključuje omogućavanje svakoj devojci starijoj od 16 godina da abortira ili da slobodno promeni pol na svojoj ličnoj karti.

Zakon daje pravo na tri dana "menstrualnog" odsustva – sa mogućnošću produženja na pet dana – za one sa ozbiljnijim tegobama, koje mogu izazvati jake grčeve, mučninu, vrtoglavicu, pa čak i povraćanje.

Za odsustvo je potrebna potvrda lekara, a račun će platiti javni sistem socijalnog osiguranja.

Zakon navodi da će nova politika pomoći u borbi protiv stereotipa i mitova koji još uvek okružuju menstruaciju i ometaju život žena.

Ministarka za ravnopravnost Irene Montero, otvorena feministkinja u levičarskoj vladi, pozdravila je "istorijski dan napretka za prava feminista".

- Biće otpora njegovoj primeni, kao što je postojao otpor primeni svih feminističkih zakona - rekla je ona u parlamentu.

Tako da moramo da radimo na tome da kada ovaj zakon stupi na snagu, on bude sproveden.

Autor: redportal.rs