Tehnički, SAD nisu u ratu...

U ogromnoj fabrici u gradu Skranton u Pensilvaniji, budući ukrajinski arsenal se kuje.

Radeći punom parom, Armijaksa fabrika municije Skranton izbaci oko 11.000 artiljerijskih granata mesečno. Možda nam se to čini kao dosta, ali ukrajinska armija to "pojede" za samo nekoliko dana.

Da bi odgovorili na tolike zahteve, čitava fabrika je u procesu proširenja koje finansiraju milioni dolara iz Pentagona. Kupuje se sve od najmodernije mašinerije i zapošljavaju da desetine novij zaposlenih, dok će se radno vreme postepeno prebaciti na režim neprestanog rada 24 sata, sedam dana u nedelji.

Kako je izjavio Tod Smit direktor General Dynamics Ordnance and Tactical Systems:

Poprilično je skočila proizvodnja u poslednjih godinu dana. Kako donosimo sve vbiše moderne opreme, podizaćemo je sve više i više. Sa druge strane i intenzitet je skočio, da se najblaže izrazim.

SAD i njeni saveznici su već poslali skoro 50 milijardi dolara pomoći ukrajinskoj vojsci u poslednjih godinu dana. Da bi to održali, a u isto vreme i obnovili svoje zalihe, Pentagon se trka da se što pre naoruža, pokrećući najveće povećanje proizvodnje municije u poslednjih nekoliko decenija i stavljajući delove američke industrije u ratni režim rada - uprkos tome što tehnički SAD nisu u ratu.

Autor: redportal.rs