Povratak Krima i promena režima u RUSIJI

Kako je jasno izjavila Viktorija Nuland zamenik američkog državnog sekretara, osim ako Krim ne bude kompletno demilitarizovan Ukrajina se neće osećati bezbedno. Dodala je i da je je idealni kraj ovog konflikta revolucija u samoj Moskvi i smena režima Vladimira Putina.

Potom je dalje u izjavi navela da Ukrajinci moraju da dobiju "mapu" svoje zemlje koja je održiva za njih, kao i da su (pre nego što se i dođe do pitanja Krima) im potrebne značajni delovi zemlje da bi opstali kao funkcionalna država.

Rekla je takođe da i stav SAD da se Ukrajini duguje povratak svih njenih međunarodno priznatih teritorija, što uključuje i Krim.

Ukrajina neće biti bezbedna ako Krim ne bude, u najmanju ruku naglašavam, demilitarizovan.

Na poziciju oko budućnosti Krima posebno je insistirala, navodeći da je Rusija pretvorila poluostrvo u vojnu bazu sa komandnim centrima, logističkim mrežama i velikim brojem aerodrom za tzv. iranske dronove.

Za Ukrajinu to su sve legitimne mete, koje ona gađa i pogađa, i mi to u potpunosti podržavamo.

Ranije ove nedelje časopis Politico citirao je neimenovani izvore se kome navodi da državni sekretar Entoni Blinken (nadređeni Viktoriji Nuland) ni na koji način ne ohrabruje Ukrajinu da zauzme Krim, kao i da je to isključivo samostalna odluka Kijeva.

Nulandova je sa druge strane jasno rekla da se ciljevi Vašingtona i Kijeva na bojnom polju jasno poklapaju i da ono što Ukrajinci žele da čine na bojnom polju SAD omogućavaju.

Upitana na koji način vidi mogući kraj konflikta, odgovorila je da Zapad ne sme nikada verovati jer dok je god neko poput Vladimira Putina na vlasti, ili neko sličan njemu, konflikti nikada zaista nije završen. Potom je dodala da čak iako se rat završio po uslovima Ukrajinaca mora da postoji dugoročni plan uzdizanja vojne moći Ukrajine koji će služiti da odvrati Rusiju.

Na kraju izrazila je nadu i želju da će ruski narod zbaciti svoju vlast zarad bolje budućnosti koju nudi Zapad.

Autor: redportal.rs