Rusija je tokom jučerašnjeg dana izvela masovni raketni napad na ključne infrastrukturne i vojne ciljeve širom zemlje

Rat u Ukrajini – 359. dan. Najžešće borbe i dalje se vode oko Bahmuta, na istoku zemlje. Evropska komisija odustala je od planova da se sankcioniše ruski nuklearni sektor u narednom paketu sankcija. Volodimir Zelenski kaže da je ruska prolećna ofanziva već počela.

Rusija je tokom jučerašnjeg dana izvela masovni raketni napad na ključne infrastrukturne i vojne ciljeve širom zemlje, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

Nastavljena je razmena zarobljenika Kijeva i Moskve – obe strane razmenile su više od 200 vojnika.

Evropska komisija odustala je od planova da se sankcioniše ruski nuklearni sektor u narednom paketu sankcija

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, uoči godišnjice rata, izjavio je u intervjuu za Bi-Bi-Si da je predviđena ofanziva Moskve već počela, kao i da se napadi dešavaju iz više pravaca. Isključio je mogućnost predaje dela svoje zemlje Rusiji u sklopu mirovnog sporazuma.

Foto: Tanjug AP/Efrem Lukatsky

- Naravno, moderno oružje ubrzava mir. Oružje je jedini jezik koji Rusija razume - rekao je Zelenski.

Za to vreme, beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko naveo je da je Belorusija spremna da se bori zajedno sa Rusijom samo u slučaju agresije na njegovu zemlju, upozorivši da će u tom slučaju rat dobiti sasvim drugačiji karakter.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, u međuvremenu, izjavio je da sukob između država Alijanse i Rusije može biti dugoročan, kao i da bi Alijansa morala da bude spremna za takav rasplet događaja.

Autor: RTS