Prema podacima SZO, Marburg, virusna bolest može imati stopu smrtnosti do 88%

Ekvatorijalna Gvineja potvrdila je širenje virusa Marburg, visoko zarazne i smrtonosne bolesti slične eboli, nakon što je umrlo najmanje devet ljudi, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Ta mala centralnoafrička država stavila je u karantin više od 200 ljudi i ograničila kretanje prošle nedelje u provinciji Kie-Ntem nakon otkrivanja nepoznate hemoragične groznice.

Susedni Kamerun je,takođe, ograničio kretanje duž svoje granice zbog zabrinutosti u vezi sa širenjem zaraze.

Pored devet smrtnih slučajeva, u Ekvatorijalnoj Gvineji prijavljeno je 16 slučajeva sa sumnjom na Marburg virus, koji uključuju simptome groznice, umora, kao i povraćanja i krvave dijareje, saopštila je SZO.

Prema podacima te organizacije, Marburg, virusna bolest može imati stopu smrtnosti do 88%, pri čemu ne postoje vakcine ili antivirusni tretmani odobreni za lečenje.

Lokalne zdravstvene vlasti su prvobitno prijavile slučaj nepoznate bolesti koja izaziva hemoragijsku groznicu, a uzorak je prošlog ponedeljka poslat u laboratoriju u Senegalu, koja je potvrdila pozitivan nalaz na Marburg virus.

Saopšteno je da specijalni timovi sprovode praćenje i nadgledanje kontakata, izolaciju, kao i lečenje sumnjivih slučajeva.

Autor: redportal.rs