Ministrastvo odbrane Francuske istaklo da ne želi cenzurisanje filma

Francuski ministar oružanih snaga Sebastijan Lekorn otvoreno je napao u ponedeljak Marvel studio, nazivajući film Black Pante: Wakanda Forever istorijskim revizionizmom navodeći kao razlog način na koji su predstavili francuske vojnike u filmu.

Lekorn je posebno istakao scenu filma u kome su prikazani francuski vojnici koji jurišaju na bazu fiktivnog afričkog kraljevstva Vakanda u Maliju, gde se brutalno ophode prema više različitih naučnika nakon pokušaja krađe fiktivnog i neprocenjivog minerala vibranijuma.

Francuski vojnici potom bivaju zarobljeni i dovedeni pred UN gde su naterani da kleknu pred kraljicom Vakande, koja posramljuje francuskog ambasadora pred celom međunarodnom zajednicom.

Francuski vojnici su prikazani u filmu odeveni veoma slično kao jedinice francuske vojske koje su učestvovale u operaciji Barkhane koja predstavlja osmogodišnju vojnu akciju Frnacuske u severnoj Africi. Barkhane je zvanično završena u novembru pročle godine, nakon što je promena vlasti u Maliju dovela za kormilo zemlje vođu koji daleko manje naklonjen zapadnim interesima, dok je Burkina Faso prošlog meseca zvanično naredila francuskim trupama da napuste zemlju.

Ministar Lekorn je istakao da scena obesčašćuje sećanje na 58 poginulih francuskih vojnika koji su poginuli u odbrani Malija i kako je naveo:

Mi smo intervenisali na poziv zemlje koja je bila ugrožena da se borimo protiv terorističkih grupa na njenoj teritoriji, što je daleko od narativa koji se plasira u filmu - naime priči o francuskoj vojsci koja upada da pljačka prirodna bogatstva.

Iako su mnogi najbliži saradnici filma ispričali da je Lekorn besan zbog filma, ministarstvo insistira da ne poziva na cenzurisanje.

Autor: redportal.rs