Ostaje bez spomenika u gradu koji je oslobodio?

Crnogorski novinar i aktivista Ljubomir Filipović smatra da treba preispitati imena ulica i ukloniti pojedine spomenike u Crnoj Gori.

Izvršni koordinator Građanske inicijative 21. maj novinar Ljubomir Filipović napisao je na svom Tviter nalogu da smatra kako u Crna Gora treba prihvatiti trend preispitivanja naziva ulica i rušenja spomenika, te je pozvao svoje pratioce da navedu šta smatraju da treba ukloniti u Crnoj Gori.

Po svijetu se već neko vrijeme preispitivanje mitova i kulture sjećanja artikuliše kroz uklanjanje i rušenje spomenika. Brisanje imena ulica. Što biste vi u CG uklonili? Meni je npr. kandidat za uklanjanje spomenik Janku Vukotiću u Mojkovcu.

Serdar Janko Vukotić bio je komandant crnogorske vojske koja je u Mojkovačkoj bici na Božić 1916. godine zadržala nadiruće austrougarske trupe i sačuvala srpsku vojsku tokom povlačenja prema Albaniji. Takođe, Vukotić je komandovao i vojskom koja je u Prvom balkanskom ratu 1912. godine oslobodila Mojkovac i prisajedinila ga Kraljevini Crnoj Gori. Spomenik u Mojkovcu podignut mu je 1997. godine.

Filipović je poznat po stavovima radikalnim stavovima, a nedavno se založio da se Novaku Đokoviću zabrani ulazak u Crnu Goru.

IZVOR: TW / @ljubofil

Autor: redportal.rs