Radi se o pokušaju da se zaposleni vrate nazad u kancelarije i ožive lokalnu ekonomiju

Tri godine nakon početka pandemije koronavirusa, zaposleni u kancelarijama su se ponovo vratili na svoja radna mesta utorkom, sredom i četvrtkom, objavio je danas Blumberg.

Kako se navodi, radi se o pokušaju da se zaposleni vrate nazad u kancelarije i ožive lokalnu ekonomiju, ali najnoviji podaci pokazuju da su u brojnim gradovima širom SAD kancelarije u petak i dalje prazne.

Radnici na Menhetnu troše najmanje 12,4 milijarde dolara manje godišnje zbog oko 30 odsto manje dana u kancelariji, pokazuju podaci istraživačke grupe ekonomiste sa Univerziteta Stanford Nikolasa Bluma.

Ta cifra je izračunata množenjem godišnjeg gubitka u potrošnji po radniku prilagođenog inflaciji sa procenom da gotovo 2,7 miliona radi na Menhetnu, prema podacima iz 2019. godine.

To znači da prosečan radnik troši 4.661 dolar manje godišnje na obroke, kupovinu i zabavu u blizini kancelarija u Njujorku, 3.040 dolara manje u San Francisku i 2.387 dolara manje u Čikagu.

Gubitak od 12,4 milijarde dolara godišnje dovodi do loše prodaje za restorane, trgovce na malo i druga preduzeća u Njujorku.

Autor: Tanjug