Glavni razlog je bio preveliki nivo saradnje između Nemačke i Ruske Federacije

Kako je jasno stavio do znanja ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, zvaničnici SAD otvoreno i bez rezervi govore o tome da su oni iza sabotaže gasovoda Severni tok kome je cilj bio da se spreči bilo kakav dogovor između Nemačke i Ruske Federacije:

SAD su odlučile da smo mi i Nemci u proteklih 20 ili 30 godina, ili pre samo Nemci, sarađivali isuviše dobro.

Kako je objasnio Lavrov, oćan savez koji bi se bazirao na ruskim energentima i nemačkoj tehnologiji, počeo je da smeta američkoj hegemoniji. Zato je Vašingtopn odlučio da uništi taj savez, i to bukvalno, time što će razoriti gasovode koji su izgrađeni da dostave ruski gas Nemačkoj i Evropi.

Američki zvaničnici suštinski priznaju da su eksplozije na Severnom toku 1 i 2 njihovo delo, čak o tome pričaju sa otvorenim ushićenjem.

Lavrov je najverovatnije ovom izjavom aludirao na priznanje podsekretarke Viktorije Nuland na saslušanju u Senatu gde je izjavila:

Ja sam, a mislim da je i cela administracija, zahvalna na činjenici na da je Severni toksada..gomila metala na dnu mora.

Lavrov je potom dodao:

Zlo zapadnih političara je opštepoznato. Plan koji se sada implementira podstrekivanjem Ukrajine protiv Rusije i vođenjem rata celokupnog Zapada protiv Ruske Federacije, u velikoj meri ima za cilj da spreči ponovno stvaranje uslova i obnovu kooperacije između Nemačke i Rusije.

Izjava Lavrovba dolazi samo nekoliko dana nakon velike vesti koju je objavio istraživački novinar Sejmor Herš u kome je jasno okrivio Vašington za sabotažu gasovoda.

Prema njegovom izveštaju, eksploziv je postavljen na gasovod još u junu 2022. godine od strane vojnih ronilačkih timova mornarice SAD pod okriljem trajanja nato vežbi u regionu. Eksploziv je potom detoniran krajem septembra, nakon čega je jedna od ključnih energetskih infrastruktura izbačena kompletno iz stroja.

Portparol američkog Nacionalnog saveta za bezbednost Adrijen Vatson u potpunostri je odbacila optužbe Herša, nazivajući ih potpunim lažima i čistom fikcijom. Niko drugi od strane američkih visokih zvaničnika nije komentarisao Heršov izveštaj.

Autor: redportal.rs