Sjedinjene Američke Države trenutno nisu spremne ili ne žele da pregovaraju sa Rusijom, a Ukrajina je cena koju je Vašington spreman da plati da bi oslabio Rusiju i Moskva je toga svesna, piše kineski list Global tajms.

- Brojne runde rusko-ukrajinskih pregovora tokom prošle godine, koje nisu dovele do nekih značajnijih rezultata, dokazale su da čak i ako Moskva i Kijev postignu neke dogovore, Vašington će se odmah umešati i prekinuti ceo proces - izjavio je kineski vojni stručnjak Song Žongping.

Na taj način, kako je istakao, u ovom trenutku ključno pitanje nije da li se pregovori između Rusije i Ukrajine mogu nastaviti, već da li Vašington i Moskva mogu da postignu bar neki prećutni konsenzus kako bi se izbegla eskalacija.

Stručnjak je pretpostavio da ukoliko Sjedinjene Američke Države budu ignorisale poziv Rusije na pregovore, onda će Moskva biti odlučnija da traži prodor pomoću vojnih mera.

Kineski analitičar objasnio je da SAD trenutno nisu spremne ili ne žele da pregovaraju sa Rusijom.

- Na osnovu najnovijih dogovora i odluka koje su donele SAD, administracija predsednika Džozefa Bajdena namerava da spreči okončanje sukoba i nastaviće da ga koristi za slabljenje Rusije i EU, a Ukrajina je cena koju je Vašington spreman da plati i u Moskvi su toga i te kako svesni - navodi se u članku.

Moskva je više puta naglašavala da je spremna za pregovore, ali da je Kijev uveo zabranu na njih na zakonodavnom nivou. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski ranije je na G20 rekao da neće biti nikakvog Minska 3.

Portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov izjavio je da takve reči apsolutno potvrđuju stav Kijeva da ne želi da pregovara. Zapad stalno poziva Rusiju na pregovore, za koje Moskva pokazuje spremnost, ali istovremeno Zapad ignoriše stalna odbijanja Kijeva da pregovara.

Autor: Sputnjik / Novosti