Nije dat dalji opis letelice, a nije objašnjeno ni kako su vlasti planirale da je obaraju.

Kineske vlasti se spremaju da obore "neidentifikovani leteći objekat" u blizini priobalnog grada Rižaoa u istočnoj provinciji Šandong, javili su državni mediji u nedelju. Susret dolazi nakon što su američki ratni avioni za nedelju dana oborili tri slična uređaja, od kojih je jedan bio poreklom iz Kine.

NLO su uočile "lokalne pomorske vlasti", objavio je list Global Tajms, dodajući da se iste vlasti spremaju da otvore vatru na njega. Ribolovcima koji rade u blizini lučkog grada poslate su poruke u kojima se savetuje da „budu bezbedni“.

NLO je otkriven nekoliko sati nakon što je američki borbeni avion F-22 oborio neidentifikovani objekat bez posade iznad kanadskog vazdušnog prostora. U razgovoru za Fok Njuz, američki zvaničnici opisali su objekat kao „mali metalni balon sa vezanim teretom“, dok su ga drugi mediji opisali kao „cilindričnog“ oblika.

Američke snage su ranije ove nedelje oborile još dve neidentifikovane letelice. Jedan je oboren u blizini Aljaske, dok je prvi pogođen projektilom kod obale Južne Karoline. Poslednji avion – opisan kao kineski „balon za nadzor“ – prošao je put preko cele zemlje od zapada ka istoku pre nego što je oboren, navodno prikupljajući obaveštajne podatke na „strateškim lokacijama“ na tom putu, prema Pentagonu.

Peking je negirao optužbe za špijunažu, insistirajući da je letelica bila „civilni vazdušni brod“ koji je skrenuo sa kursa. Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je od tada osudilo američke političare i medije da koriste incident za „napad i blaćenje Kine“, dok je Bajdenova administracija uvela sankcije šest firmi koje je optužila da pomažu pekinškim „vazdušnim programima“, preneo je RT.

Autor: Novosti.rs