Ovog petka, na sreću, cene ostaju iste, pa je litar benzina BMB95 168 dinara, a dizela 197 dinara, kao i prošlog petka.

Nakon prošlonedeljnog pada cene nafte na svetskim berzama, ove nedelje se neznatno "oporavila", pa je tako cena brenta danas na oko 86 dolara po barelu. Iako je prošle nedelje u proseku brent bio 82 dolara, pre dve nedelje otišao je na 87 dolara, čemu se i danas bliži.

S obzirom na kretanje cene nafte do prethodnog petka imali smo pojeftinjenje naftnih derivata u maloprodaji u Srbiji, a pre toga poskupljenje dva puta uzastopno. Pre toga je prošlo čak devet nedelja pojeftinjenja ili održavanja iste cene benzina i dizela.

U Srbiji maloprodajne cene na pumpama su određene prema Uredbi o ograničenju cena goriva, koja je doneta sredinom februara a kojoj je važnost (u poslednjoj izmeni vrednosti akcize) produžena do kraja februara.

Uredba propisuje da se cena derivata formira na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo energetike i rudarstva. Ova cena se zasniva na prosečnoj veleprodajnoj ceni u Srbiji, na koju se dodaje odobrena maloprodajna marža i PDV.

Za formiranje veleprodajne cene ne uzima se u obzir fabrička cena domaće rafinerije, već prosek kotacija cena određenog goriva na berzi za tržište Mediterana (PLATTS CIF Mediteran, za luku u Đenovi/Laveri).

Cenu koju odredi Ministarstvo energetike potvrđuje Ministarstvo unutrašnje trgovine, i kada je ono objavi na svom sajtu, petkom najkasnije do 15 časova, ona postaje zvanična cena za sledećih sedam dana.

Autor: Novosti.rs

#benzin

#gorivo