Nakon što su u Tursku stigli prvi timovi srpskih vatrogasaca, juče je iz Niša upućen dodatni tim od 18 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Sektora za vanredne situacije.

Osamnaest pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora za vanredne situacije sa devet vatrogasnih vozila, krenulo je juče oko 18 časova u Tursku, kao dodatne snage našim vatrogascima-spasiocima u borbi sa posledicama razornog zemljotresa koji je zahvatio Tursku.

Vatrogasci-spasioci iz Bora, Valjeva, Užica i Niša sa navalnim vatrogasnim vozilom, četiri kombi i četiri terenska vozila, krenuli su iz Niša i očekuje se da se pridruže kolegama u toku današnjeg dana.

Srpski tim vatrogasaca ovoga puta nije otišao sam. Službeni pas Ministarstva unutrašnjih poslova Sektora za vanredne situacije, “vatrogasac Zigi”, upućen je kao ravnopravni član Specijalističkog tima za spasavanje iz ruševina u misiju pomoći ugroženima u Turskoj.

Zigi, star 9 godina, je belgijski ovčar i obučen i osposobljen za pretragu i spasavanje živih ljudi iz ruševina i na otvorenom prostoru.Prošao je osnovnu obuku iz poslušnosti, kao i osnovnu obuku za spasavanje i pretragu lica.Učestvovao je u više akcija spasavanja i na više međunarodnih vežbi u Sloveniji i Srbiji.

Vodič ovog sužbenog psa je Mili Radojević, vatrogasac-spasilac i pripadnik Specijalističkog tima za spasavanje iz ruševina, koji je za svoje podvige dobio i odlikovanje, plaketu za izuzetnu hrabrost 2018. godine.

Podsećamo da je zemljotres jačine 7,8 stepeni Rihterove skale pogodio u ponedeljak rano ujutro delove Turske i Sirije, a proglašena je jednomesečna vanredna situacija u 10 gradova i regiona koji su najviše pogođeni. Prema jutrošnjim podacima, broj žrtava u Turskoj povećan je na 7.108. Povređeno je 40.910 ljudi, izvestila je agencija Anadolija.

Autor: RedPortal