Cela analiza dostupna na Raskrinkavanje.ba

Najveća vest ovih dana u medijima, ali i na društvenim mrežama su zemljotresi koji su pogodili Tursku i Siriju. 💔🙏🏻 Spasilačke ekipe svakodnevno pretražuju ruševine zgrada koje su sravnjene sa zemljom. Broj žrtava u Turskoj i Siriji je sada premašio 8.000 i očekuje se rast. 😭 Agencija UN za decu UNICEF saopštila je da su u zemljotresu i naknadnim potresima verovatno stradale hiljade dece.

Kao i svaki događaj, i ovaj događaj ispratio je veliki broj teorija zavera zbog čega bi se ovakav događaj mogao dogoditi.

Menadžer i preduzetnik Saša Borojević objavio je na Instagramu kako se odvijala situacija sa Turskom i SAD, i drugim zapadnim zemljama pre zemljotresa, kao i da je u vreme najjačeg zemljotresa snimljena čudna svetlost nepoznatog porekla. 🤔

- Da li je teorija zavere ili smo zaista stigli do takvog nivoa ljudskih mogućnosti da nekoliko budala u trenutku može uništiti, ako ne celu planetu, a ono cele regione ili čak kontinente. Svet se plaši nuklearnog oružja. Nije isključeno da postoji nešto još strašnije. Zamislite da neko aktivira jedan od dva poznata supervulkan, Jelouston ili Tobu. To bi bio kraj planete Zemlje - napisao je Saša.

Međutim, analizom raskrinkavanje.ba utvrđeno je da Saša Borojević manipuliše i kreira teorije zavere. Njihovu analizu možete pročitati OVDE.

Borojević iznosi i netačne tvrdnje kako bi potkrepio “zaverološke” insinuacije da je zemljotres veštački izazvan. Tako tvrdi da “nijedan naučnik ne može da objasni fenomen 182 udara koji se ne smanjuju, nego je svaki od svakog jači”. U stvarnosti, naknadni potresi su naučnicima poznata pojava, a tvrdnja da se njihov intenzitet ne smanjuje u slučaju potresa u Turskoj jednostavno nije tačna. Prvi potres bio je magnitude 7,8, a svi naknadni, među kojima i onaj magnitude 7,5, bili su slabiji. Naknadni potres ove jačine nije uobičajen, no nije nešto što se ne dešava.

Nakon što je portal Raskrinkavanje.ba u svojoj analizi navelo da tvrdnje Saše Borjevića nisu tačne, Red portal upućuje izvinjenje čitaocima zbog prenošenja neistinitih podataka.

IZVORNI TEKST OBJAVLJEN NA RED PORTALU:

Da li postoji nešto strašnije od nuklearnog oružja?

Najveća vest ovih dana u medijima, ali i na društvenim mrežama su zemljotresi koji su pogodili Tursku i Siriju. 💔🙏🏻 Spasilačke ekipe svakodnevno pretražuju ruševine zgrada koje su sravnjene sa zemljom. Broj žrtava u Turskoj i Siriji je sada premašio 8.000 i očekuje se rast. 😭 Agencija UN za decu UNICEF saopštila je da su u zemljotresu i naknadnim potresima verovatno stradale hiljade dece.

Kao i svaki događaj, i ovaj događaj ispratio je veliki broj teorija zavera zbog čega bi se ovakav događaj mogao dogoditi.

Menadžer i preduzetnik Saša Borojević objavio je na Instagramu kako se odvijala situacija sa Turskom i SAD, i drugim zapadnim zemljama pre zemljotresa, kao i da je u vreme najjačeg zemljotresa snimljena čudna svetlost nepoznatog porekla. 🤔

- Da li je teorija zavere ili smo zaista stigli do takvog nivoa ljudskih mogućnosti da nekoliko budala u trenutku može uništiti, ako ne celu planetu, a ono cele regione ili čak kontinente. Svet se plaši nuklearnog oružja. Nije isključeno da postoji nešto još strašnije. Zamislite da neko aktivira jedan od dva poznata supervulkan, Jelouston ili Tobu. To bi bio kraj planete Zemlje - napisao je Saša.

Autor: redportal.rs