Jedan medijski spin doveo je u zabludu mnoge

Tokom sednice Skupštine o Kosovu i Metohiji prethodnih dana ponovo je od strane kvazidesničara izrečena laž da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Vlada Srbije dali Klinton fondaciji dva miliona evra za sastanak sa Barakom Obamom krajem 2016. godine, tada odlazećim predsednikom SAD.

Ceo spin je krenuo iz jedne emisije u Sjedinjenim Američkim Državama, da bi ga u Srbiji, moguće tendenciozno, pogrešno preneli mnogi mediji, da bi je u tom obliku brzo preneli i regionalni portali.

Mediji su listom pozivali na izjavu Rodžera Stouna, lobiste i savetnika Donalda Trampa, koju je dao u pomenutoj emisiji novinara Aleksa Džounsa pod imenom Info Wars.

Ova emisija je u to vreme postala poznata pre svega po kontroverznom konzervativnom novinaru i autoru Aleksu Džounsu, a teme su se često svodile na priče oko vanzemaljaca, Iluminata, kontrole uma koja se sprovodi preko medija i sličnim teorijama zavere iz sfere bizarnih rubrika. U ovom slučaju, međutim, nije bila problem sama emisija, već što su domaći mediji pogrešno preveli njegove reči.

Naime, Stoun nije rekao da je Vlada Srbije Klinton fondaciji uplatila dva miliona dolara za sastanak sa Obamom, već da je Klinton fondacija NAVODNO TRAŽILA dva miliona dolara za taj sastanak.

- One of the reasons why the FBI reopened the case was because of an allegation that the nation of Serbia was shaken down for two million dollars in order to get a meeting for their president with Barack Obama - izjavio je tad Rodžer Stoun.

Domaći sajtovi su pogrešno preveli kolokvijalnu frazu SHAKEN DOWN (prošlo vreme od glagolske fraze TO SHAKE DOWN), za koji ne postoji direktan ekvivalent za tu frazu na srpskom, osim glagola TRAŽITI, UCENITI ili REKETIRATI.

Ovo je samo još jedan u nizu primera koji pokazuje koliko je relativno lako i danas dovesti mnoge u zabludu, pogotovo kada se to radi preko interneta, odnosno preko međusobno uvezanih medija i društvenih mreža, jer se i u ovom slučaju videlo da je moguće podmetnuti bilo kakvu laž kao istinu. Po prirodi stvari, i u ovom slučaju ovu lažnu informaciju su mnogi prihvatili bez ikakve provere i prethodnog istraživanja da li je to uopšte tačno.

👇👇👇EMISIJA OD KOJE JE KRENUO OVAJ SPIN 👇👇👇

IZVOR: YT / omegablizz

FBI I ISTRAGA

Prema Stounovim rečima, FBI je ponovo pokrenuo istragu jer su postojali navodi da je Klinton fondacija tražila dva milion dolara od Vlade Srbije za sastanak Vučića sa Obamom. Budući da se Obama nikada nije sastao sa Vučićem novac nikada nije uplaćen i pitanje je da li bi uopšte bio uplaćen i da li bi Vlada Srbije i predsednik Srbije pristali na tu ucenu.

Takođe, potrebno je uzeti u obzir da je Trampov izborni štab ovu ponovnu istragu FBI podigao na najviši mogući nivo tokom predizborne kampanje, da bi se na kraju tenzije stišale nakon što je direktor federalnog biroa objavio da ipak ništa novo nije pronađeno.

Autor: Redportal.rs