Njegova smrt odlučila poraz belogardejaca

Na današnji dan 1920. godine ubijen je ruski admiral Aleksandar Vasiljevič Kolčak, jedan od vođa kontrarevolucionarnih snaga u Ruskom građanskom ratu.

Rođen je 1874. godine u mornaričkoj porodici. I sam je stupio u ratnu mornaricu, a kao naučnik je bio deo polarne ekspedicije. Odlikovan je za učešće u Rusko-japanskom ratu, u kojem je ranjen i potom zarobljen. Kasnije je postao najmlađi viceadmiral ruske ratne mornarice.

Vodio je belogardejske snage u borbu protiv boljševika po Oktobarskoj revoluciji 1917. godine. Tada je nosio titulu vrhovnog pravitelja Rusije i vrhovnog glavnokomandujućeg ruske armije.

Zarobljen je na putu do Irkutska i streljan po naređenju iz Moskve, a njegovo telo je bačeno u reku. Posle Kolčakove smrti, Beli pokret je ostao bez jednog od najznačajnijih vođa.

Kolčak je 1919. godine u Čeljabinsku izvršio smotru Srpskog puka Matija Blagotić, a sa smotre su sačuvane i fotografije. Prema nekim izvorima, o Srbiji je rekao:

Ne mogu da staloženo i bez suza pišem ili govorim o srpskoj državi i srpkom narodu, o srpskoj zemlji i srpskoj geopolitici. Skoro o svemu mogu da govorim staloženo, i bez suza, samo o tome ne. Srbija – to je jedan od najlepših i najhrabrijih stranica istroije čovečanstva. Srbija, to je potpuno junaštvo.

IZVOR: YT / Samuil Amalekoff

Autor: redportal.rs