Dobrovoljac u sanitetu Vojske Republike Srpske

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je ugostio Sašu Miovčića, producenta filma o doktoru Miodragu Laziću.

Dodik je podsetio na ulogu doktora Lazića u Odbrambeno-otadžbinskom ratu (1992-1995), kada je dobrovoljno bio u sastavu saniteta Prvog korpusa Vojske Republike Srpske i radio kao hirurg u bolnici u Mrkonjić Gradu,a kasnije na Palama:

Doktor Miodrag Lazić nesebičnim zalaganjem i požrtvovanjim radom, kao ratni hirurg u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, ostavio je neizbrisiv trag u našem narodu, koji mu ostaje večno zahvalan za sve što je uradio.

Predsednik Republike Srpske je istakao i da će film o doktoru Laziću biti poučan mlađim generacijama:

Izrazio sam zadovoljstvo što će i mlade generacije, kroz ovakav izuzetno važan filmski projekat, imati priliku da saznaju nešto više o njegovom životu i ogromnom doprinosu koji je dao u najtežim vremenima za naš narod.

Miodrag Lazić je rođen 1955. godine. Završio je studije medicine, a potom i specijalizaciju na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu. Najveći deo karijere proveo je u Kliničkom centru u Nišu. Preminuo je 14. aprila 2020. godine u Nišu od posledica koronavirusa, a ispraćen je uz zvuke kompozicije Marš na Drinu, po sopstvenoj želji.

Patrijarh srpski Pavle ga je odlikovao Ordenom Svetog Save, a predsednik Milorad Dodik ga je 2016. godine odlikovao Ordenom krsta milosrđa. Posthumno, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić odlikovao ga je Ordenom Karađorđeve zvezde I stepena.

View this post on Instagram

A post shared by Милорад Додик (@mdodik.official)

IZVOR: IG / @mdodik.official

Autor: redportal.rs