Njenu smrt Britanci nikad nisu prežalili. Nijedna savremena ličnost kraljevskog položaja nije uspela u toj meri da osvoji srca naroda kao što je to umela Lejdi Di.

Prošlo je 23 godine od tragične pogibije princeze Dajane, prve supruge princa Čarlsa koji je bio najstariji sin i naslednik kraljice Elizabete II. Princeza Dajana je važila za jednu od najplemenitijih žena tadašnje Velike Britanije. Bavila se humanitarnim radom, bila je prizemna i ljubazna. Uspela je da uskladi eleganciju dame iz visokog društva sa iskrenom brigom o siromašnima i bolesnima. Bila je dama od srca. Lejdi Dajana je u jednom intervju izjavila:

­- Volela bih da budem kraljica svog naroda,jer sebe nikako ne mogu da zamislim kao pravu kraljicu ove zemlje.

Njenu smrt Britanci nikad nisu prežalili. Nijedna savremena ličnost kraljevskog položaja nije uspela u toj meri da osvoji srca naroda kao što je to umela Lejdi Di.

Iako je prošlo više od dve decenije otkako nas je princeza Dajana napustila, priča o njenoj smrti i dalje ostaje jedna od najkontraverznijih ikada. Oko njene smrti se i dalje dosta spekuliše - o tome da se radilo o tragičnoj nesreći, do toga da je sve bilo isplanirano i namešteno.

Nove spekulacije oko njene smrti su se pojavile u poslednjih nekoliko godina kada su se pojavile nove glasine da Bakingemskoj palati nisu strane pedofilija i satanizam. Tema je eskalirala nakon samoubistva američkog milijardera Džefrija Epstajna (Jeffrey Epstein) koji je bio dobar prijatelj sa mlađim sinom kraljice Elizabete, princem Endrjuom. Džefri Epstajn je bio poznat po svom privatnom ostrvu koji su lokalni stanovnici nazivali pedofilsko ostrvo ili mračni kutak. Princ Endrju je porekao da ima bilo kakve veze sa tim ostrvom i da je Epstajna poznavao samo površno. Još jedan razlog zbog koga se veruje da se u britanskoj kraljevskoj porodici prožima pedofilija i nekrofilija je i snimak jedne devojke koja je kao turista snimala palatu. U jednom momentu na snimku se vidi nag dečak koji pomoću posteljine pokušava da pobegne kroz prozor. Ovaj snimak je ubrzo nakon objavljivanja nestao i bio je izbrisan sa svih servera. Kraljevska porodica nikad nije dala izjavu u vezi ovog događaja. Postavlja se pitanje - kakve veze sa svim ovim ima princeza Dajana?

Naime, jednom prilikom princeza Dajana je kraljevsku porodicu nazvala "institucija za koju sam se udala". U istom intervjuu Dajana je rekla kako je ista ta institucija doživljava kao pretnju. Nije tajna da kraljica Elizabeta nije volela princezu Dajanu i veruje se da iza toga stoji kraljičin konstantan strah da će princeza Dajana progovoriti u javnosti i izneti sve prljavštvine sa dvora, jer kao neko ko je živeo u palati, ona je svakako bila svedok svih dešavanja.

IZVOR YT / TopMotionClips

Spekulacije idu dotle da postoji i priča da je Dajana prilikom prve trudnoće nosila blizance. Navodno joj je jedno dete oduzeto i priloženo kao žrtva satanizma. Otvoreno je pričala o depresiji i traumama nakon prvog porođaja sa princom Vilijamom, što mogu biti posledice ovog događaja.

Brak sa princom Čarlsom ju je doveo do ivice nervnog sloma i duge borbe sa bulimijom, što je kulminiralo razvodom. U decembru 1992. zvanično je objavljeno da se Čarls i Dajana rastaju, nakon čega je postala svetska žena koja je sreću pronašla sa sinom egipatskog Mihameda Al Fajeda. Dvoru se nikako nije svidela reputacija mladog Egipćanina, niti to što su se u javnosti pojavile fotografije Vilijama i Henrija sa njim. Navodno, u vreme saobraćajne nesreće Lejdi Di je bila trudna sa njenim verenikom Dodi Al Fajedom.

31. avgusta 1997. godine u Parizu, on i Dajana su nakon večere u hotelu Ric krenuli u večernji izlazak. Pokušavajući kolima da umaknu grupi paparaca koji su ih pratili, automobil je velikom brzinom uleteo u tunel Pont de l' Alma i pribrzini od 180km/h da bi udario u jedan od stubova u punoj brzini. Auto se odbio i udario u suprotni zid tunela, takvom silinom da su vozač Henri Pol i verenik Dodi Al Fajed poginuli na licu mesta, dok je Dajana preminula na putu do bolnice. Lični telohranitelj Trevor Riz Džons je jedini preživeo nesreću.

Odmah nakon nesreće su krenule glasine da je udes oranizovan od strane MI6, a na zahtev Bakingemske palate, koja navodno nije mogla da podnese činjenicu da Hari i Vilijam imaju polubrata ili polusestru arapskog porekla.

ISTRAGA I REZULTATI - NEPOKLAPANJA

Iako je za nesreću okrivljen vozač Henri Pol, koji je navodno imao tri puta više alkohola krvi od dozvoljene količine, istraga je pokazala da su u mrtvačnici rezultati alko-testa zamenjeni. Francuska policija nikada nije obelodanila identitete dvadeset leševa ljudi koji su se te noći nalazila u mrtvačnici. Svedoci tvrde da su uoči udesa tunel i okolina bili preplavljeni agentima britanske i francuske tajne službe, da bi kasnije bilo utvrđeno da je i sam Henri Pol radio za MI6. Zapravo, on je bio taj koji je odlučio da ne krene najkraćim putem do stana Dodija Al Fajeda , kako je bilo planirano. Po njegovim rečima, namera mu je bila da se zavaraju paparaci koji su ih čekali ispred hotela.

Pojavila se i sumnja da je automobil bio modifikovan na taj način da je nad njim izvršeno daljinsko preuzimanje kontrole. To bi značilo da je vozač izgubio kontrolu nad vozilom, dok su kočnice i volan bili blokirani.

Neobična činjenica je da su, u momentu kada je njihov auto ušao u tunel sve policijske radio stanice iznenada izgubile prijem. Isto važi i za svih 14 kamera u tunelu. Jedna od najvećih nelogičnosti je i što nikad nije pronađen beli fiat uno koji je zakačio Dajanin auto neposredno pre nesreće, kao ni njegov vozač. 

Vatrogasac po imenu Havijer, koji je bio na mestu nesreće pored princeze, dok je ležala povređena, izjavio je da je u tom trenutku on bio siguran da će princeza preživeti. Tvrdio je da na njoj nije video nikakvu krv,  a da je imala samo malu povredu na desnom ramenu.

Ekipi hitne pomoći je bilo potrebno sat vremena kako bi se dovezla do mesta nesreće, što je u Parizu prilično neubičajeno, da bi povređene odvezla u bolnicu koja je bila jedna od najudaljenijih od mesta nesreće. Zbog toga, postoje i teorije da joj je u kolima hitne pomoći data neka vrsta infuzije kako bi se osigurala njena smrt. Dodijev otac i vlasnik lanaca robnih kuća, Muhamed al Fajed godinama je na sudu pokušavao da dokaže da je ovo sve organizovala MI6. U prilog tome, delimično ide i tvrdnja bivšeg operativca ove službe da je Dajana bila lice pod prismotrom, a da je njenu smrt naredio vojvoda od Edinburga.

Januara 2004. u tabloidu Daily Miror objavljeno je pismo koje je princeza Dajana dala Polu Bareliju, svom batleru, koje je trebalo da otvori "ukoliko joj se nešto desi". U njemu, ona je napisala da ukoliko joj se dogodi neka nesreća da će za nju biti odgovoran njen muž, princ Čarls. Prema pisanju magazina Globe, princ Villijam i princ Hari i danas žele da otkriju pravi uzrok smrti svoje majke. Zbog toga su i odlučili da ekshumiraju njeno telo, ali nijedan od njih dvojica nije javno želeo da govori o tome.

Ono što sigurno znamo je da će ostati upamćena kao najvoljenija princeza, kraljica srca koja je volela svoj narod i koja nije živela po pravilima.

Autor: Red

#lejdi dajana

#princeza dajana