Kačer izjavio da podržavaju Srbiju ka članstvu

Ministar spoljnih i evropskih poslova Slovačke Republike Rastislav Kačer izjavio je da njegova zemlja podržava Srbiju na putu ka članstvu u EU i istovremeno poštuje njen teritorijalni integritet i suverenitet i izrazio uverenje da je evropski put koji je Srbija izabrala njena jedina konstruktivna budućnost.

Slovačka Republika je nedavno proslavila 30 godina od svog nastanka, a na pitanje kako vidi Slovačku danas, nakon tri decenije njenog samostalnog putovanja, i na koji način slovačka priča može da bude inspirativna za Srbiju, Kačer je u intervjuu za Tanjug rekao da su prvi koraci samostalne republike na momente bili neizvesni, a da ne govori da su se istovremeno borili i za karakter države.

- U tome smo uspeli, i postepeno je Slovačka stala na svoje noge i zakoračila u smeru razvijenog sveta. Međunarodna zajednica nas je prihvatila, brzo smo postali članovi Ujedinjenih nacija, Saveta Evrope i Svetske banke. Slovačka je počela da aktivno učestvuje u kreiranju međunarodnog poretka koji se zasniva na pravilima. Zahvaljujući neumornom radu diplomatije, Slovačka je uspela da se 2004. godine pridruži Severnoatlantskom savezu i Evropskoj uniji, a oni su za građane najbolja garancija bezbednosti, stabilnosti i prosperiteta - rekao je ministar.

Autor: Tanjug AP