Moguća vojna, ali i politička pobeda Rusije

Kijev je propustio šansu za pobedu – pomoć iz Evrope i Sjedinjenih Američkih Država stiže prekasno, a resursi Rusije daleko nadmašuju ukrajinske, prenose Novosti.rs.

Zapad je izneverio ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, piše uticajni nemački list Velt.

Bolno je priznati, ali pobeda Ukrajine svakim danom postaje sve manje verovatna, konstatuje na početku autor članka i svoju tezu potkrepljuje činjenicama: kijevskoj vojsci ponestaje ljudi i materijalno-tehničkih sredstava, Rusija je u boljem položaju, njeni resursi su ogromni, te „ne čudi što zapadne diplomate sve češće govore o primirju“.

Osvrnuvši se na „optimistične izjave“ ukrajinskih zvaničnika koji su početkom godine govorili o „pobedi“, autor članka se pita koliko je uopšte realna sama misao o pobedi Ukrajine?

Praktično je isključeno da Ukrajina izađe iz ove borbe kao pobednik. Posebno ako ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski zaista vidi pobedu kao 'oslobađanje svih okupiranih teritorija, uključujući Krim'. Međutim, sa današnje tačke gledišta i u sadašnjim okolnostima pod kojima, pre svega, treba razumeti nedovoljnu pomoć Zapada – to je nemoguće. Već sada je Rusija stavila pod svoju kontrolu 18 odsto ukrajinske teritorije. Veća je verovatnoća da se ta cifra u budućnosti povećava, nego smanjuje, navodi se u članku.

Autor: novosti.rs