Poljska ponovo prednjači u naoružavanju Ukrajine

Poljska je spremna da dopremi F16 lovse Kijevu ako NATO partneri kolektivno odluče da to urade, izjavio je poljski premijer Mateuš Moravecki.

Ako to bude odluka celokupnog NATO saveza, ja bih bio za slanje bojnih lovaca.

Rekao je i da je njegova procena bazirana na tome šta države članice NATO odluče zajedno, kao i da moramo biti svesni da je ruska invazija Ukrajine veoma ozbiljan sukob u kome Poljska i NATO nisu učesnice.

Naglasio je da odluka o dostavi aviona Ukrajini mora biti strateška odluka velokupnog saveza.

Sa druge strane ukrajinski zvaničnici dodatno lobiraju i apeluju za dostavu američkih lovaca klase F-16, jer kako navode hitno im trebaju da se brane od ruskih raketnih napada, kao i od dronova.

Za sada SAD i Nemačka su isključile mogućnost bilo kakve dostave lovaca Ukrajini. Druge NATO članice su izjavile da su otvorene za dalje razgovore.

Kako poljska srana ocenjuje, Nemačka je mnogo izgubila na kredibilitetu i poverenju od početka rata. Prema njima, ona poseduje najviše novca i najviše diplomatske moći, međutim usled njenih poteza i odugovlačenja sa pomaganjem Kijevu kredibilitet joj se poprilično urušio u EU - a posebno među zemljama srednje i istočne Evrope.

Autor: redportal.rs