Šantić je najveća dela stvarao krajem 19. i početkom 20. veka.

Danas će biti obeleženo 99 godina od smrti velikog pesnika Alekse Šantića služenjem parastosa i polaganjem cveća na njegovom grobu na pravoslavnom groblju Bjelušine u Mostaru, saopšteno je iz Gradskog odbora Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ Prosveta, pišu Nezavisne.

- Pozivamo sve zainteresovane Mostarce da nam se pridruže i odaju pomen našem velikom pjesniku - saopšteno je iz Prosvete.

Obeležavanje 99 godina od Šantićeve smrti u njegovom rodnom Mostaru Gradski odbor SPKD Prosveta organizuje zajedno sa Srpskom pravoslavnom crkvenom opštinom i Srpskim pevačkim i kulturno-umjetničkim društvom Gusle.

Aleksa Šantić rođen je 27. maja 1868. godine u Mostaru, gde je proveo najveći deo svog života. Šantić je najveća dela stvarao krajem 19. i početkom 20. veka.

Šantić je autor antologijskih pesama Ostajte ovde, Emina, Veče na školju, Ne veruj, Pretprazničko veče, a njegov pesnički opus ima više od 700 pesama.

Svoju najveću pesničku zrelost Šantić je dostigao između 1905. i 1910. godine kada su i nastale njegove najlepše pesme.

Šantićeva poezija je puna snažnih emocija, ljubavne tuge, ali i bola i prkosa za socijalno i nacionalno obespravljen narod kojem je i sam pripadao.

Autor: Nezavisne