Mitropolit crnogorsko-primorski gospodin Joanikije je zahvalio na plemenitoj ideji i vrednoj donaciji koja će poslužiti da se blaženopočivšem mitropolitu Amfilohiju podigne spomen obeležje u rodnom gradu.

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije posetio je Opštinu Kolašin i tom prilikom je sa predsednikom Opštine Vladimirom Martinovićem potpisao ugovor kojim su obezbeđena finansijska sredstva u iznosu od 50.000 € za izgradnju i postavljanje spomen-obeležja blaženopočivšem mitropolitu Amfilohiju.

Martinović je zahvalio mitroplitu Joanikiju na poseti i istakao da mu je čast i zadovoljstvo što je Opština Kolašin preduzela prvi korak na očuvanju sećanja na počivšeg mitropolita koji je bio rođeni Kolašinac.

Sa svoje strane mitropolit crnogorsko-primorski gospodin Joanikije je zahvalio na plemenitoj ideji i vrednoj donaciji koja će poslužiti da se vrlom jerarhu Crkve Hristove blaženopočivšem mitropolitu Amfilohiju podigne spomen obeležje u rodnom gradu.

Prilikom ove posete opštini Kolašin Visokopreosvećeni mitropolit Joanikije je lično čestitao gospodinu Martinoviću stupanje na dužnost i poželio mu pomoći Božje u radu. Dodao je da spomenik mitropolitu Amfilohiju nije samo spomenik jednom verskom poglavaru. To je i spomenik kulturi, jer je mitropolit bio kulturni delatnik i član Udruženja književnika Crne Gore.

Takođe, predsednik Opštine je istakao i da će lokalna uprava u narednom periodu biti otvorena za saradnju sa Mitropolijom kako bi se na uspešan način realizovala donacija.

Vladika Amfilohije, koji je preminuo 30.oktobra 2020. godine u Podgorici, bio je u hijerarhiji SPC drugi čovek posle patrijarha, a svojim porukama i pojavom decenijama nikoga nije ostavljao ravnodušnim.

Arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije, bez sumnje će ostati upamćen kao neko ko je pozvao i stao na čelo masovnih višemesečnih litija u Crnoj Gori protiv Zakona o slobodi veroispovesti, a koje su odredile rezultat avgustovskih parlamentarnih izbora i pad DPS-a Mila Đukanovića nakon tri decenije na vlasti.

Autor: RedPortal