Ratni cilj Rusije je da učini Ukrajinu olupinom kojom je nemoguće vladati, i da zapad njeno spašavanje ne može slaviti. Ukrajina je već sada Avganistan, ničija zemlja, podvukao je Orban.

Mađarski premijer Viktor Orban doveo je u pitanje održivost Ukrajine kao suverene države, piše Politiko. Prema mišljenju političara, Kijev će izgubiti, jer je vreme na strani Moskve. Istovremeno, Orban je Ukrajinu nazvao ničijom zemljom i napomenuo da se ona pretvorila u Avganistan.

Ukrajina je sada Avganistan, ničija zemlja, a Zapad je u veliim teškoćama, jer vreme je na strani Rusije, rekao je Orban u razgovoru sa stranim novinarima u Budimpešti.

On je ukazao da preovladava stav da je Rusija agresor i da zbog toga ima rata, a niko se u Evropi ne pita da li postoji još druga mogućnost.

Nas Mađare u EU više ne shvataju ozbiljno, jer na nas gledaju samo još kao na "ludake", dodao je Orban.

Istakao je da je sveukupna situacja u Evropi veoma ozbiljna, te da smatra da bi Izrael mogao pomoći da se postigne primirje.

Ako Rusija bude uspešna u prolećnoj ofanzivi, šta ćemo onda? Ukrajini nestaju vojnici. To je činjenica, to kažu obaveštajne službe. Hoće li NATO tada postali vojnike? Iako bi do toga došlo Rusi bi udvostručili broj svojih trupa, jer nemaju ograničen broj ljudi, uveren je Orban.

Orban se osvrnuo i na činjenicu da Vladimira Putina iduće godine čekaju predsednički izbori, u koje zasigurno ne želi ući kao gubitnik.

Ratni cilj Rusije je da učini Ukrajinu olupinom kojom je nemoguće vladati, i da zapad njeno spašavanje ne može slaviti. Ukrajina je već sada Avganistan, ničija zemlja, podvukao je on.

- Mislim da to govori zato što misli da mnogi Evropljani to zaista misle – i očekuje da Evropa na kraju ne podržava Ukrajinu - rekla je Žuzane Selenji, bivša poslanica mađarske Narodne skupštine.

Prema njenim rečima, mađarska vlada se kladila na brzo rešavanje sukoba i nadala se da će Mađarska imati koristi od održavanja odnosa sa Rusijom.

Naša elementarna humanost i moralni osećaj zahtevaju da učinimo sve što je moguće da zamrznemo liniju fronta kako bi došlo do prekida vatre i početka pregovora - rekao je političar.

Autor: RedPortal