Cilj SAD je STRATEŠKI PORAZ Ruske Federacije

Kako je naveo Sergej Rjabkov, zamenik ministra spoljnih poslova Ruske Federacije, poslednji preostali bilateralni element kontrole nuklearnog naoružanja između Rusije i SAD ističe za tri godine i nema zamenu.

Upitan da li može da zamisli da nema nikakve kontrole nuklearnog naoružanja između dve države, posebno naon isteka START programa 2026, Rjabkov je kratko rekao:

To je veoma verovatan scenario. Dijalog o strateškoj kontroli i stabilnosti nismo mi zaustavili, već SAD i njihovi sateliti.

Rjabkov je dodao da veruje da se Vašington kladio na kartu strateškog poraza Rusije u ratu sa svojim susedom, koji se bliži svojoj godišnjici.

Prošle nedelje SAD i njeni saveznici, uključujući i Nemačku i Veliku Britaniju, su izjavili da će poslati moderne tenkove u Ukrajinu, čime su odustali od dotadašnje politike da se ne šalje ofanzivno naoružanje Kijevu.

Rjabkov je izjavio da su SAD prekršile duh bilateralnog ugovora na najteži mogući način.

Citirajući preambulu sporazuma iz 2011. godine u kojoj se navodi da ga čini osnova mešusobnog poverenja, otvorenosti, predvidivih poteza i saradnje, Rjabkov je izjavio da su SAD prekršile sporazum time što održava svoj jasno agresivni stav, koji se nalazi na ivici direktne konfrontacije između SAD i Nato sa jedne strane i Rusije sa druge strane.

Čitava bezbednosna situacij, uključujući i kontrolu naoružanja, je talac politike SAD kojoj je cilj da nanese strateški poraz Ruskoj Federaciji.

Autor: redportal.rs