Mnogima omiljeni slatkiš

Ako ne znate koju poslasticu da spremate, knedle sa šljivama su uvek odgovor. U njihovom ukusu uživaju i mlađe i starije generacije. U Vojvodini ih zovu i gomboce, a taj naziv potiče od mađarske reči "gomb", što u bukvalnom prevodu znači kuglica.

Sastojci:

700 grama krompira500 gr šljiva1 l vode2 jajamalo cimeta5 grama soli400 gr brašna200 gr prezli200 gr šećera150 ml ulja

Priprema:

Krompir skuvajte i dobro ocedite. Kada se malo ohladi, izgnječite ga tako da ne ostanu grudvice.Dodajte jaja, dve kašike ulja i so, pa sve zajedno izgnječite. Postepeno dodajte brašno, pa zamesite testo.Zasecite šljive do polovine, pa u svaku ubacite malo cimeta i šećera.Od dobijenog testa oblikujte pljosnate krugove u koje ćete stavljati šljive.U međuvremenu stavite lonac sa vodom i dve kašike ulja. Knedle spuštajte u kipuću vodu.Kada isplivaju na površinu, knedle su gotove.Ostatak ulja zagrejte i dodajte prezle, pa uz mešanje pržite još dva-tri minuta na manjoj temperaturi. U propržene prezle dodajte šećer, pa smesu izučite u dublji tanjir i uvaljajte knedle.Na dno posude u koju ćete ređati knedle pospite malo prezli i šećera. Ređajte lnedle, a ukoliko vam preostane šećera i prezli, pospite ih po vrhu poslastice.

Autor: Magazin Novosti