Medvedev je svoj nastup započeo rečima pesnika da je "evropski Zapad vekovima prilično genijalno verovao da bez njega nema i ne može biti druge Evrope"

Bivši ruski predsednik i sadašnji zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev, u okviru projekta Reč klasika na ruskoj državnoj televiziji, pročitao je deo pisma ruskog pesnika Fjodora Tjučeva. Pismo iz 1844. bilo je upućeno Gustavu Kolbu, uredniku Vseobščaje gazete, a Tjučev je u njemu pisao o pravim osnovama ruskih uspeha i osvajanja.

Medvedev je svoj nastup započeo rečima pesnika da je "evropski Zapad vekovima prilično genijalno verovao da bez njega nema i ne može biti druge Evrope", prenosi ruska državna novinska agencijaRIA Novosti.

- Kada se ispovedimo, sve je jasno, sve je objašnjeno. Prava osnova brzih uspeha i neverovatne ekspanzije Rusije koja je zapanjila svet postaje jasna. Počinjete da shvatate da je tzv. Osvajanja i nasilje bili su najprirodnija i najlegitimnija stvar ikada urađena u istoriji, samo je došlo do masovnog ujedinjenja - nastavio je bivši ruski predsednik.

- Postaje jasno i zašto su, jednu po jednu, sve protivprirodne težnje, sile i institucije koje su joj stajale na putu, suprotno velikom početku koji predstavlja, jedna po jedna uništavala Rusija. Zašto je, na primer, Poljska morala da propadne - dodao je on.

- Naravno, ne govorimo o izvornoj poljskoj nacionalnosti, ne daj Bože, već o lažnoj civilizaciji i lažnoj nacionalnosti koja joj je nametnuta - istakao je Medvedev.

Reč klasika je zajednički projekat Ministarstva kulture Rusije i Ruske državne televizije, a u okviru njega brojni predstavnici ruskog Ministarstva spoljnih poslova, među kojima je i Sergej Lavrov, čitali su dela autora kao što su Mihail Bulgakov i Fjodor Dostojevski.

Autor: redportal.rs