Na programu sudela slovenačkog autora Lucija Marija Škerjanca Svečana uvertira iz 1932, kao i Koncert za violončelo i orkestar u a-molu, op.33 Kamij Sen-Sansa i Simfonija br.2 u D-duru, op.43 JanaSibelijusa.

Opera i teatar Madlenianum nastavlja sjajnu saradnju sa ambasadama stranih država unašoj zemlji. 👏🏻👏🏻

Povodom Prešernovog dana, koji se tradicionalno slavi svakog 8. februara, kada je veliki slovenački pesnik preminuo, na Velikoj sceni Opere i teatar Madlenianum će se u petak 3. februara od 19.30 časova održati svečani koncert Simfonijskog orkestra srednje muzičke škole Konzervatorijuma za balet i muziku iz Ljubljane, kojim će dirigovati maestro Slaven Kulenović, koji je ujedno i umetnički rukovodilac ovog ansambla, a imaćemo prilike i da čujemo mladog i talentovanog violončelistu Leonarda Razboršeka. 🎶🎶

Na programu sudela slovenačkog autora Lucija Marija Škerjanca Svečana uvertira iz 1932, kao i Koncert za violončelo i orkestar u a-molu, op.33 Kamij Sen-Sansa i Simfonija br.2 u D-duru, op.43 JanaSibelijusa.

Simfonijski orkestar srednje muzičke škole Konzervatorijuma za muziku i balet iz Ljubljane deluje od osnivanja 1953. godine. 🩰🎶 Njegova primarna svrha je da uvede učenike usvet sviranja u orkestru i upoznavanje literature za simfonijski orkestar. Istovremeno, najboljim učenicima nudi mogućnost da nastupaju u ulozi soliste .💪🏻💪🏻 Orkestar je bio gost mnogobrojnih festivala među kojima je i Festival Ljubljana. 👏🏻👏🏻 Do sada je škola izdala 3 nosača zvuka sa snimcima Simfonijskog orkestra KGBL. Orkestar je u poslednjih 20 godina izveo više od 15 kompozicija slovenačkih kompozitora koje su bile posvećene mladim izvođačima/đacima škole. 🎶

Foto: redportal.rs/redportal.rs

Slaven Kulenović trenutno je jedan od vodećih mladih dirigenata u Sloveniji. U proteklimgodinama umetničkog rada dirigovao je brojnim orkestrima, među kojima su i Slovenačkafilharmonija, Simfonijski orkestar RTV Slovenije, Slovenačka nacionalna Opera i balet iz Ljubljane,Slovenačka nacionalna Opera i balet iz Maribora, Sarajevska filharmonija, Riječki simfonijskiorkestar, Simfonijski orkestar rumunskog radija, Kamerni gudački orkestar Akademije za muziku izLjubljane, Simfonijski orkestar Akademije za muziku iz Ljubljane, Simfonijski orkestarKonzervatorijuma za muziku i balet iz Ljubljane, Simfonijski orkestar Domžale-Kamnik.

Foto: redportal.rs/redportal.rs

Šesnaestogodišnji violončelista Leonard Razboršek višestruki je pobednik domaćih imeđunarodnih takmičenja mladih muzičara, kao što su: Svirel u Sloveniji (2014, 2015, 2016,2017), Euritmija u Italiji (2014, 2015, 2016), A. Janigro u Hrvatskoj (2016), R. Mac u Hrvatskoj(2016), Temsig u Sloveniji (2015, 2018, 2021) i Petar Konjović u Srbiji (2019). Pored toga,dobitnik je treće (2020) i druge (2022) nagrade (A. Janigro, Hrvatska), zlatne plakete sa gudačkimkvartetom (Temsig, Slovenija), a bio je i finalista Internacionalnog takmičenja violončelista Ana Kulu Gracu. Tokom deset godina školovanja primio je četrnaest prvih nagrada, dvanaest specijalnihnagrada stručnog žirija, bio je laureat takmičenja, a pet puta je ocenjen najvišom ocenom od 100poena.

Foto: redportal.rs/redportal.rs

Autor: redportal.rs