Uzbuđenje za arheološku zajednicu

Tokom viktorijanske ere postojale su "zabave mumija“ na kojima se razmotaju spoljni slojevi kako bi videli šta se krije iza platna mumije, ali današnji istraživači rade na novim metodama koje ne uništavaju predmet. Tim sa Univerziteta Nortvestern prvi put je koristio rendgenske zrake u naučnoj zajednici kako bi videli kroz omot mumije stare 1.900 godina.

Istraživači su koristili kombinaciju računarske tomografije (CT) i mapiranja sinhrotronske difrakcije rendgenskih zraka vođenog CT-om, koje je sposobno da identifikuje različite materijale, predmete i kosti. Videli su da je ta osoba bila devojčica stara oko pet godina i sahranjena je sa amajlijom skarabeja koja je trebalo da duhovno zaštiti telo dok putuje u zagrobni život. Analiza je takođe otkrila da je kostur mlade devojke još uvek dobro očuvan i ne pokazuje znake traume, što ukazuje na to da je verovatno umrla od bolesti. Ovo je prvi put da je netaknuta mumija analizirana koristeći takve tehnike.

Stjuart Stock, profesor istraživanja ćelijske i molekularne biologije na Medicinskom fakultetu Fajnberg, autor rada, rekao je:

- Znali smo da se u mumiji nalaze predmeti i želeli smo da saznamo koji su materijali prisutni. Pored otvaranja mumije nema drugog načina, osim difrakcije X-zraka, da se identifikuju ti materijali. Rendgenski zraci su dizajnirani da prave razliku između različitih materijala.

Džonatan Almer, koautor u radu, rekao je:

- Svaki od ovih materijala ima jedinstveni potpis. Tako, na primer, kost i keramika imaju izuzetno različite obrasce, pa se to vrlo lako razlikuje.

IZVOR: YT / Web News

Oni mogu čak videti razlike između različitih vrsta kostiju. Mumija koju su posmatrali datira iz rimske ere koja je započela 30. pre Hrista i otkrivena je u Havari u Egiptu 1911. godine. 2018. godine mumija je izložena na izložbi u Garrett-Evangelical Theological Seminary u severozapadnom kampusu Evanston, Ilinois. Pre događaja, od Stoka je zatraženo da istraži šta se nalazi iza omota. Započeo je snimanjem CT-om koji je bio osnova za studiju omogućavajući im da identifikuju područja u koja će usmeriti moćne rendgenske zrake.

Takođe su pronašli amulet za koji je utvrđeno da je napravljen od kalcita. Iako nije nečuveno da su ti amuleti napravljeni od kalcita, retko je, a poznavanje sastava omogućiće naučnicima da ga pronađu do vremena i mesta porekla.

Autor: redportal.rs

#mumija

#x zraci