U kineskoj i ajurvedskoj medicini kurkuma je poznata po svojim anti-upalnim svojstvima, a koristi se za tretiranje stanja kože, poremećaja jetre i rana.

Kurkuma je biljka poreklom iz tropskih krajeva južne Azije sa žutim cvetovima u obliku trube. Uzgaja se uglavnom u Indiji, gde se koristi kao glavni sastojak u kari začinu. Kurkuma se koristi već hiljadama godina zbog svojih lekovitih svojstava, što kao začin, što u lekovite svrhe.

U svom sirovom obliku, kurkuma izgleda pomalo kao đumbir. Sama biljka kurkuma se naziva Curcuma Longa i uglavnom se nalazi u jugoistočnoj Aziji i Indiji. To je koren biljke koja se usitnjava da bi se napravio svetlo žuti kurkuma prah koji svi prepoznajemo.

Kurkumin, aktivni sastojak koji se nalazi u kurkumi, ima jaka antioksidativna i protiv-upalna svojstva. Kurkuma pasta se može koristiti kao maska za lice koja pomaže u zaceljivanju ožiljaka od akni, između ostalog.

Istraživanja pokazuju da je kurkuma korisna za različita stanja kože. Naučnici su otkrili da kurkuma ima vrednost za niz zdravstvenih bolesti, uključujući i neke koje utiču na kožu. Kurkuma u prahu je idealna alternativa tradicionalnim terapijama za oboljenja kože jer se dobro podnosi.

Oralno konzumiranje kurkume je povoljno, ali je terapijski efekat ograničen zbog slabe biodostupnosti. Nasuprot tome, nanošenje kurkume na kožu dovodi je direktno u zahvaćena tkiva, što joj omogućava da deluje blagotvorno.

Kurkuma za lice protiv bubuljica

Žlezde na koži proizvode emolijentnu supstancu nazvanu sebum, koja štiti od štetnih hemikalija i mikroba. Kada je prisutna prekomerna količina sebuma, koža postaje masna i razvijaju se bubuljice na obrazima i licu.

Autori jednog istraživanja su testirali kremu sa kurkumom dva puta dnevno na dobrovoljcima. Rezultati su pokazali da ovaj tretman poboljšava stanje kože, što ukazuje na to da bi u velikoj meri pomoglo ljudima koji pate od preterano masne kože lica.

Ne zaboravimo i protivuplano dejstvo kurkumina. Stoga je jasno da kurkuma za lice protiv bubuljica ima i te kako značajne prednosti.

Kurkuma za akne

Prekomerna proizvodnja sebuma lojnih žlezda je glavni razlog masne kože. Akne predstaljaju veću upalu kože, nego što su to bubuljice. Prema tome, lice mora biti očišćeno od prevelike količine sebuma, tako što ćeš ga redovno čistiti.

Kurkuma je poznata po tome što reguliše proizvodnju prekomernog sebuma i stoga je korisna za masnu kožu – koja je inače sklona aknama na licu i bubuljicama.

Uzrok akni je bakterija poznata kao Propionibacterium acnes, najzastupljenija bakterija na ljudskoj koži.

Često, za lečenje teških akni, propisuju se antibiotici za akne. Međutim, kako otpornost na lekove raste, istraživači neprestano testiraju nove antimikrobne agense.

Jedna od mogućnosti koja je bila u fokusu istraživanja je kurkumin. Naime, kurkumin ima antibakterijsku aktivnost protiv brojnih bakterija – ukljucujuci P. acnes – u kombinaciji sa laurinskom kiselinom.

Kurkumin iz kurkume dokazano može pomoći u lečenju oksidativnih i upalnih stanja – kao što su cistične akne.

Kurkuma za podočnjake

Kurkuma ima mnogo prednosti i koristi, a jedna od njih je da smanjuje tamne krugove ispod očiju. Kurkuma može efikasno ukloniti tamne krugove zbog svojih protiv-upalnih i antioksidativnih svojstava. Kurkuma za podočnjake je izuzetno dobra, zato što ih posvetljuje i ublažava.

Recept:

Pomešaj 2 kašičice praha kurkume sa 1 kašikom pavlake i nekoliko kapi limunovog soka. Nanesi ovu pastu na tamne krugove. Ostavi da deluje 15-20 minuta i isperi.

Praktikuj ovaj režim svakodnevno, poželjno pre spavanja, za najbolje rezultate!

Autor: Pink

#akne

#kurkuma

#maska za lice