Tragedija je izazvala ogorčenost javnosti

U avionu blokiranom snegom i ledom na aerodromu u belgijskom gradu Liježu, tri medveda lenjivca uginula su od hladnoće 21. januara.

Tragedija je izazvala ogorčenost javnosti, a ministarka za životnu sredinu regiona Valonija, Selin Telije, izjavila je da razmišlja o sankcijama ako se utvrde greške kod odgovornih lica.

- Neophodno je razjasniti okolnosti, a ako se moraju preduzeti sankcije, biće preduzete - izjavila ja ministarka-

Dnevni list Sudinfo objavio je danas vest o smrt tri medveda lenjivca, u avionu katarske kompanije koji je prevozio devet životinja i bio blokiran snegom i ledom na aerodromu u Liježu. Tri medveda od devet koji su bili u avionu, umrli su od hladnoće. Avion je sleteo u Lijež na putu između Perua i Katara i nije mogao da istovari životinje prethodnog vikenda, između subote ujutro i nedelje popodne.

Vrsta medveda lenjivca, poznata kao lipus, klasifikovana je kao "ranjiva".

Broj medveda lenjivca u svetu se procenjuje na oko 7.000 do 10.000 jedinki, ali ova brojka je u stalnom padu zbog smanjenja šumovitog prostora, tako da je ova vrsta medveda stavljena na crvenu listu ranjivih vrsta Međunarodne unije za zaštitu prirode.

Lenjivci su dugački od 1,40 do 1,90 metara i teže od 55 do 140 kilograma. Oni žive u šumskim predelima indijskog potkontinenta, na Himalajima i u Šri Lanki.

Prošlog oktobra, valonska vlada usvojila je nacrt uredbe o zaštiti životinja tokom transporta, u skladu sa evropskom regulativom i valonskim Kodeksom o dobrobiti životinja.

Autor: redportal.rs