Hrskave zgaljoce ili pržena palenta, jedno je od najpopularnijih jela u Pulji

Italijani su poznati po odličnoj kuhinji, kao i po tome da mogu da obogate svako jelo. Ovaj recept je star preko 120 godina,a izuzetno je jednostavan. Potrebna su vam 3 osnovna satojka koja ima svako domaćinstvo i koja ne koštaju puno. Zgaljoce ili prženu palentu možete da služite kao svečano pređelo, ali i preukusan doručak ili večeru. Super je uz paradajz, sir, pršutu...

Sastojci:

250 g palente1 l vode1/2 kašičice soli

Priprema:

Sipajte vodu u šerpu i posolite. Kada se dobro zagreje (ali ne sme da ključa), dodajte palentu. Mešajte sve vreme dok dodajete i nakon toga kako bi lepo sjedinili sastojke. Kada smesa postane gusta i voda ispari, spremna je. Sipajte smesu u nauljeni kalup za hleb, pa pokrijte providnom folijom i sačekajte da se ohladi na sobnoj temepraturi. Zatim je prebacite u frižider i ostavite da se dobro stegne. Isecite po želji, pa pržite u dobro zagrejanom ulju.

Autor: Magazin Novosti